Purre - MatPrat
skip navigation
matprat logo

Purre

Den langstrakte, hvite og grønne purren likner ikke umiddelbart på sine andre slektninger i løkfamilien. Det er først når vi lukter på den at slektskapet blir tydelig. Purre har mildere smak enn vanlig løk, og kan være en fin måte å introdusere løksmak på til barn. 

Purre har sannsynligvis blitt dyrket rundt Middelhavet siden oldtiden, og er nå en populær grønnsak i store deler av verden. Her i Norge dyrkes den over hele landet, og hører hjemme i en rekke tradisjonelle retter. Det er en hardfør toårig plante, som også kan høstes etter at det har kommet frost. Hele planten bortsett fra roten brukes i matlagingen. Den delikate hvite delen vokser under jorden, og etter hvert som den vokser seg høyere blir bladene grønnere og grovere. Purren må vaskes grundig før bruk, og den enkleste måten å gjøre det på, er å dele den på langs fra roten og oppover, og skylle godt under rennende vann. 

Ovnsbakt bibringe

Turmat
Middels
Over 60 min

Ingredienser

4
  • 2 kg bibringe
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 dl rødvin (eventuelt hvitvin)
  • 2 dl vann
  • 4 stk løk delt i 4
  • 4 stk gulrot delt i grove biter
  • 2 stk purre i biter
  • 14 stk sellerirot i staver
  • 2 stk pastinakk i staver
  • 4 båter grovhakket hvitløk
  • 2 stilker frisk timian
  • 2 ss romtemperert smør

Slik gjør du

1. Forvarm stekeovn til 220 °C. Fjern slinter, sener og noe fett fra kjøttet og bind det om nødvendig opp med litt hyssing. Gni det godt inn med salt og pepper og legg det over i en ildfast form.

2. Hell på vin og vann. Dekk formen med aluminiumfolie så det blir tett. Sett formen midt i ovnen i 20-25 minutter. Senk deretter temperaturen i ovnen til 125 °C og la kjøttet stå i minst 2 ½ time.

3. Ta folien av formen og fordel grønnsaksbiter rundt kjøttet. Bland smør, timian og hvitløk, og fordel blandingen på toppen av kjøttet. Bak videre midt i ovnen til grønnsakene er møre, ca. 30 minutter.

4. Ta formen ut av ovnen, løft kjøttet over på en skjærefjøl og la det hvile. Sil kraften over i en kjele og la den koke kraftig inn. Dekk grønnsakene med folie slik at de holder seg varme.

5. Skjær kjøttet i rause skiver og legg på et fat med grønnsakene ved siden av. Server med hjemmelaget potetmos og innkokt saus. Revet pepperrot eller pepperrotkrem smaker godt til.