skip navigation
matprat logo

Poteter

Norge er et ”pottitland”, og selv om potet har fått skarp konkurranse fra pasta og ris, er den fortsatt det mest populære tilbehøret til middagsmaten vår. På verdensbasis dyrkes det poteter i over hundre land, og det finnes flere tusen ulike potetsorter. Kina, USA og Russland ikke overraskende er de største produsentene. Her i landet finnes det rundt 30 ulike potetsorter som dyrkes fra sør til nord, og fra havkanten og lang opp mot fjellet. 

De første tidligpotetene – en del dyrket i drivhus – kan høstes allerede rundt 17. mai på Jæren og Sørlandet, og det er stor status blant produsentene å være den som leverer de første potetene til kongehuset.  Utover sommeren kommer ferskpotetene, mens den største innhøstingen foregår i august, september og oktober. De ulike sortene er til dels svært forskjellige når det gjelder utseende, størrelse, smak, konsistens, koketid og bruksområder. 

Shepherd's Pie

Turmat
Middels
Over 60 min

Ingredienser

  • 500 g kjøttdeig av lam
  • 2 stk løk i skiver
  • 2 ss margarin til steking
  • 2 stk gulrot i terninger
  • 200 g hermetiske maiskorn
  • 2 ss hakkede friske urter
  • 12 ts pepper
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl oksekraft /buljong
  • 112 kg potet
  • 75 g smør
  • 2 dl melk
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 12 ts malt muskat
  • 2 ss smeltet smør
  • 2 dl revet hvitost (hvis ønskelig)

Slik gjør du

  1. Stek lammedeigen sammen med løken. Tilsett gulrøtter, mais, urter og pepper.
  2. Strø over hvetemel og la det steke i 3-4 minutter. Hell på kraft/buljong. La det småkoke i 15-20 minutter, til sausen har fått sausekonsistens.
  3. Skrell potetene, del dem i grove biter og kok dem møre.
  4. Mos potetene og rør inn melk og smør. Rør godt og smak til med salt, pepper og muskat.
  5. Ha kjøttblandingen i en dyp ildfast form. Legg potetmosen som et lokk over kjøttblandingen. Smør på smeltet smør på toppen. Prikk med en gaffel. Hvis du ønsker, kan du strø over litt ost.
  6. Steke i stekeovnen på 180 grader i 30-40 minutter til toppen er gyllen.

Server med erter eller bønner.