skip navigation
matprat logo

Plommer

Når de norske plommene kommer til salgs i butikken, er det et av de første sikre tegnene på at det går mot høst. Plomme stammer fra Øst-Asia, og dyrkes nå over store deler av verden, og det finnes over 2000 ulike plommesorter. Her i Norge er det registrert omtrent 50 ulike sorter, men de mest vanlige er gulplomme, opal, blåplomme og viktoria. 

Det aller beste er å kunne spise modne, saftige plommer rett fra treet, men anvendelsesmulighetene er like mange som det finnes plommesorter. De kan tørkes til svisker, syltes, sursyltes eller brukes i bakverk som for eksempel i den franske kaken clafoutis. I Øst-Europa er det populært med plommevin, og enda mer populært å destillere vinen til Slivovitz – et karakteristisk brennevin.

Modne plommer skal være saftige og aromatiske, med en fin syrlighet. De varierer i farge form og størrelse.

Lammecarré med nøttedigg

Turmat
Middels
40–60 min

Ingredienser

  • 115 kg lammecarré
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss margarin

  • 8 stk persillerot
  • 8 stk plomme , gjerne røde
  • 1 ss olje
  • 1 ss flytende honning

Nøttedigg:

  • 3 ss virgin olivenolje
  • 1 båt hvitløk
  • 20 blad frisk basilikum
  • 30 g valnøttkjerner

Slik gjør du

1. Ha på salt og pepper på kjøttet og brun det godt på alle sider i en stekepanne. Legg det over i en langpanne.

2. Skrell persillerøtter med potetskreller og del dem i to. Del plommer i to og fjern steinene. Legg persillerøttene og de halve plommene i en bolle med olje og honning. Vend det sammen og legg det på siden av lammekjøttet i langpanna.

3. Stikk et steketermometer i lammecarreen og stek på 200 °C i ca. 20 minutter. Ta ut kjøttet når termometeret viser 60 °C kjernetemperatur. La kjøttet hvile i ca. 10 minutter.
  
4. Mens kjøtt og grønnsaker steker lager du nøttedigg. Ha olivenolje, finhakket hvitløk, basilikum og valnøtter i en liten gryte. Rør mens du varmer opp til den er lun.

5. Skjær carreen i porsjonsstykker og server med nøttedigg og nykokte mandelpoteter.