skip navigation
matprat logo

Pastinakk

Pastinakk er en gammel kulturplante og har vært dyrket i Norge siden middelalderen. Før poteten ble introdusert var pastinakken den viktigste kilden til stivelse i kostholdet. Den ble også ansett å ha en stimulerende effekt på kjønnsdriften, og var derfor ikke spesielt populær i klostrene. Pastinakk er mild og delikat, litt anisliknende smak.


Pastinakk er svært anvendelig både i rå og kokt tilstand. Den må skrelles før bruk, og er den stor, bør den treete kjernen fjernes. Som en av mange rotgrønnsaker som har sin beste sesong om høsten og vinteren, er den super å ovnsbake sammen med for eksempel lammestek. Den passer også i suppe og stuing, og er deilig å gratinere. 

Høstgryte med lam

Turmat
Middels
Over 60 min

Ingredienser

  • 800 g benfritt lammekjøtt i terninger
  • 2 ss margarin til steking
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 6 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • 2 stk gulrot i biter
  • 1 stk purre i strimler
  • 1 stk sellerirot i biter
  • 2 stk pastinakk i biter
  • 100 g grønnkål i tynne strimler
  • 112 ss maisstivelse (maizena) utrørt i litt kaldt vann

Slik gjør du

1. Brun kjøtt raskt i en varm gryte med margarin, krydre med salt og pepper. Hell over kraft. Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 40 minutter. Skum godt av.

2. Tilsett grønnsaker og kok videre i 15-20 minutter.

3. Rør maisenna ut i litt kaldt vann. Tilsett blandingen i gryten i en tynn stråle under omrøring. Kok opp. Smak til med salt og pepper.  

Server med kokte poteter eller potetmos.

Rester av høstgryten kan du servere som suppe/suppegryte dagen etter. Spe med litt kraft og varm forsiktig opp. Smak til med krydder, og legg en klatt rømme eller gresk yoghurt på toppen.

 

Istedet for benfritt grytekjøtt av lam kan du bruke benfritt kjøtt fra fårestek. Beregn lengre koketid for å få kjøttet mørt.