skip navigation
matprat logo

Kålrot

På engelsk heter kålrot swede, og det er helt berettiget, da det var i Sverige denne grønnsaksorten oppsto en gang på 1500-tallet, ved en krysning mellom nepe og kål. Her i Norge har den vært dyrket siden midten av 1600-tallet. 

I motsetning til andre kålsorter, er det ikke bladene som blir spist, men knollen. Den kan variere i størrelse fra rundt ½ kilo og opp til 3-4 kilo. Smaken er mild og fin, og den er uunnværlig i mange norske tradisjonsretter som lapskaus, kålrabistappe og til saltkjøtt. 

Kålrot er svært rik på C-vitaminer, og under 2. verdenskrig fikk den det velfortjente tilnavnet Nordens appelsin. Den kan like gjerne spises rå som kokt.

Erter, kjøtt og flesk

Turmat
Middels
Over 60 min

Ingredienser

  • 900 g salt storfekjøtt
  • 700 g lettsaltet sideflesk
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk løk
  • 12 stk purre

  • 250 g tørkede gule erter
  • 3 ss frisk timian

  • 8 stk potet (melne)
  • 1 stk kålrot

Slik gjør du

Du trenger: Salt storfekjøtt, lettsaltet sideflesk, gulrot, løk, purre, sukker, gule erter, frisk timian, potet, kålrot, salt og pepper.

1. Legg erter i bløt, gjerne over natten (ca. 8 timer). Bruk rikelig med kaldt vann.

2. Skyll saltlake av kjøtt og flesk.  

Dersom kjøttet er veldig salt bør det ligge noen timer i vann først (eventuelt over natten).

3. Rens gulrot, løk og purre, og kutt grønnsakene i grove biter.

4. Legg kjøtt, flesk og grønnsaker i en kjele, hell på kaldt vann slik at det akkurat dekker. Tilsett 1 ss sukker og kok opp.

Ved å ha i 1 ss sukker, tar man vekk bittersmaken som saltet kan gi i slik salt mat.

5. Skum godt av, og kok kjøttet i ca. 2 timer og 30 minutter til det er mørt.

6. Kok erter i nytt kaldt vann, se til at vannet dekker ertene. Skum av underveis, og tilsett timian. Kok ertene på svak varme i ca. 2 timer og 30 minutter. Smak til med salt og grovmalt pepper. 

7. Skrell potet og kok dem møre, ca. 20 minutter.

8. Skrell kålrot, og kutt dem i skiver. Kok skivene møre i lettsaltet vann, 5-10 minutter.

Skjær kjøttet i passe serveringsstykker og server erter, kjøtt og flesk sammen med melne poteter og kokt kålrot.