skip navigation
matprat logo

Hodekål

Hodekål

Hodekål, eller hvitkål, er en av de viktigste og vanligste grønnsakene vi dyrker i Norge, og den har blitt dyrket her i landet siden 1600-tallet. Til medisinsk bruk har hodekålen blitt brukt mot en rekke fordøyelsessykdommer. Saften fra kålhodet påstås også å være et effektivt middel mot eksem og kviser, og har du øyebetennelse, kan et kålblad på øyet dempe ubehaget.


De faste, sprø og blekgrønne hodene som kommer i butikken om høsten er selvfølgelig uløselig knyttet fårikål. I september og oktober går det enorme mengder fersk kål og lammekjøtt i grytene, og lukten av kokt kål ligger som et teppe over landet – til glede for mange, og ubehag for andre…. Resten av året er hodekål en elsket grønnsak som tilberedes og serveres på et utall måter, for eksempel som surkål, kålstuing og kålruletter. Med sin milde smak og sprø konsistens blir hodekål også mye brukt i råkost og salater som for eksempel cole slaw.

FÅRIKÅL

Turmat
Enkel
Over 60 min

1. Del hodekålen i båter.

2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.)  

3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter

Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.

Ingredienser

  • kg fårikålkjøtt
  • kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann

Slik gjør du

  1. Del hodekålen i båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.)  
  3. Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter

Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.

Har du mye fårikålkjøtt igjen etter fårikålmiddagen kan du lage rask lammecurry. 

Får istedet for lam fårikåloppskrifter forkoke