skip navigation
matprat logo

Grønnkål

Grønnkål er kanskje den kålsorten som er minst brukt i Norge, og det er litt synd, for de dypgrønne, krusete bladene er saftige og sprø og egner seg godt til flere ulike retter der man vanligvis bruker hodekål, rosenkål eller kinakål. I tillegg kan den godt kalles for supermat, proppfull som den er av kostfiber og vitaminer. Grønnkål regnes også som en god kilde til kalsium.

Grønnkålen er spesiell fordi den ikke danner et fast hode, men består av stuttende stilker i forskjellige lengder. Med de krusete bladene er det heller ikke uvanlig å bruke den i dekorasjoner. Akkurat som rosenkålen tåler den å bli stående etter at frosten har kommet, og kan høstes inn hele vinteren. Den kraftige kålsmaken blir mildere om grønnkålen blir utsatt for frost. Den harde stilken kan det være lurt å fjerne på de største bladene – den kan bli både besk og hard.

Høstgryte med lam

Turmat
Middels
Over 60 min

Ingredienser

  • 800 g benfritt lammekjøtt i terninger
  • 2 ss margarin til steking
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 6 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • 2 stk gulrot i biter
  • 1 stk purre i strimler
  • 1 stk sellerirot i biter
  • 2 stk pastinakk i biter
  • 100 g grønnkål i tynne strimler
  • 112 ss maisstivelse (maizena) utrørt i litt kaldt vann

Slik gjør du

1. Brun kjøtt raskt i en varm gryte med margarin, krydre med salt og pepper. Hell over kraft. Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 40 minutter. Skum godt av.

2. Tilsett grønnsaker og kok videre i 15-20 minutter.

3. Rør maisenna ut i litt kaldt vann. Tilsett blandingen i gryten i en tynn stråle under omrøring. Kok opp. Smak til med salt og pepper.  

Server med kokte poteter eller potetmos.

Rester av høstgryten kan du servere som suppe/suppegryte dagen etter. Spe med litt kraft og varm forsiktig opp. Smak til med krydder, og legg en klatt rømme eller gresk yoghurt på toppen.

 

Istedet for benfritt grytekjøtt av lam kan du bruke benfritt kjøtt fra fårestek. Beregn lengre koketid for å få kjøttet mørt.