skip navigation
matprat logo

Eple

Om høsten bugner det av norske friske, syrlige og aromatiske norske epler. De er fantastiske å spise som de er, og det er lov til å fråtse. I mange hager henger gamle trær fulle av moden frukt som ingen plukker, og det er synd! Ta mot til deg og spør om du kan få lov til å høste, og kok eplemos eller kontakt et av de mange fruktpresseriene som finnes og få presset din egen eplemost. Da har du superdrikke langt utover høsten og vinteren. Det finnes også små fruktpresser å kjøpe.Norske epler er selvsagt også en herlig råvare å bruke til kake, dessert eller chutney, eller bare stekt i skiver eller båter som tilbehør til stekt kjøtt…

Eplesnitter

Turmat
Middels
20–40 min

Ingredienser

Gir ca. 16 stk

  • 100 g smør
  • 200 g hvetemel
  • 500 g marsipan
  • 2 stk egg

Fyll:

  • ca. 8 stk eple
  • 1 flaske eplemost (à 0,33 l)
  • 150 g sukker

Pynt:

  • 100 g mandler
  • 150 g sukker
  • 3 dl kremfløte

Slik gjør du

1. Smuldre smør og mel. Riv marsipan på et råkostjern og ha den i deigen sammen med eggene. Elt godt sammen.

2. Smør deigen på et bakepapirkledd stekebrett, ca. 7-8 mm tykk og 35-40 cm stor. Stek kakebunnen midt i stekeovnen på 200 °C i ca. 20 minutter.

3. Skrell epler, fjern kjernehuset, del dem i to og deretter i skiver. Kok opp eplemost og sukker, legg i epleskivene når sukkeret har løst seg opp. La dem trekke i 1-2 minutter, eller til de er knapt møre.

4. Lag krokan. Smelt sukkeret forsiktig i en stekepanne eller liten kjele. Bruk en tresleiv til å klemme ut klumper. Karamellen er ferdig når den har fått en vakker gyllen farge og er blitt blank og ikke grumset. Følg godt med så det ikke blir brent. Tilsett mandler og rør rundt til de er dekket av karamell. Hell massen ut på et bakepapirkledd stekebrett og avkjøl helt. Brekk krokanen i mindre biter og hakk den så grovt. 

5. Stivpisk kremfløte. Skjær kakebunnen i firkanter, legg på avrente epleskiver og  pynt med stivpisket kremfløte og krokandryss.