skip navigation
matprat logo

Dill

Dill er en ettårig urt som opprinnelig stammer fra Sentral-Asia. Navnet stammer fra det engelske «dile», som igjen har sitt opphav i de norrøne «dilla» eller «dylle», som begge betyr å berolige. Te av dill har en beroligende effekt, og har blitt brukt mot søvnløshet, og olje fra frøene beroliger og stabiliserer magen. Avkok av dill har også vært brukt for å motvirke kolikksmerter. 

Dill er mye brukt i matlaging i Nord-, Mellom- og Øst-Europa, men lite kjent rundt Middelhavet. Det er først og fremst de smale, elegante bladene med helt egen smak og aroma som blir brukt i matlagingen, men også dillfrø og blomsterkroner blir brukt, spesielt til sursylting, koking av høstens ferskvannskreps. Dillfrøene kan minne om karve i smaken, og kan brukes i surkål, brødbakst og som smakstilsetning i ost. Dill er uunnværlig i ulike potetretter, til gravlaks og sennepssaus, i salat og sammen med fisk og skalldyr.  

Lam i dill

Turmat
Middels
Over 60 min

Ingredienser

  • 1 kg benfritt grytekjøtt av lam
  • 6 dl vann
  • 112 ts salt
  • 3 stk gulrot
  • 1 stk persillerot
  • 1 stk blomkål
  • 1 stk purre

Saus:

  • ca. 4 ss hvetemel utrørt i litt vann
  • ca. 2 ss frisk dill
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • saften av 1 stk sitron
  • 1 ts sukker

Slik gjør du

  1. Kok opp vannet og legg i kjøttet. La koke opp på nytt og skum godt av. Ha i salt, sett på et lokk og la kjøttet trekke på kokepunktet 45 minutter. Rør forsiktig rundt av og til.
  2. Skjær grønnsakene i skiver og la dem koke med kjøttet de siste 10 minuttene under lokk. Pass på å røre foriktig rundt av og til. Sil kraften fra grønnsaker og kjøtt over i en kjele.
  3. Tilsett meljevning i kraften og rør. Ha i sitronsaft og sukker. La sausen tykne. Ha i dill mot slutten. Smak til med salt, pepper og evt. mer sitronsaft.

Server med nykokte poteter.