skip navigation
matprat logo

Dill

Dill er en ettårig urt som opprinnelig stammer fra Sentral-Asia. Navnet stammer fra det engelske «dile», som igjen har sitt opphav i de norrøne «dilla» eller «dylle», som begge betyr å berolige. Te av dill har en beroligende effekt, og har blitt brukt mot søvnløshet, og olje fra frøene beroliger og stabiliserer magen. Avkok av dill har også vært brukt for å motvirke kolikksmerter. 

Dill er mye brukt i matlaging i Nord-, Mellom- og Øst-Europa, men lite kjent rundt Middelhavet. Det er først og fremst de smale, elegante bladene med helt egen smak og aroma som blir brukt i matlagingen, men også dillfrø og blomsterkroner blir brukt, spesielt til sursylting, koking av høstens ferskvannskreps. Dillfrøene kan minne om karve i smaken, og kan brukes i surkål, brødbakst og som smakstilsetning i ost. Dill er uunnværlig i ulike potetretter, til gravlaks og sennepssaus, i salat og sammen med fisk og skalldyr.  

Lam i dill

Turmat
Middels
Over 60 min

Ingredienser

  • 1 kg benfritt grytekjøtt av lam
  • 6 dl vann
  • 112 ts salt
  • 3 stk gulrot
  • 1 stk persillerot
  • 1 stk blomkål
  • 1 stk purre

Saus:

  • ca. 4 ss hvetemel utrørt i litt vann
  • ca. 2 ss frisk dill
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • saften av 1 stk sitron
  • 1 ts sukker

Slik gjør du

  1. Kok opp vannet og legg i kjøttet. La koke opp på nytt og skum godt av. Ha i salt, sett på et lokk og la kjøttet trekke på kokepunktet 45 minutter. Rør forsiktig rundt av og til.
  2. Skjær grønnsakene i skiver og la dem koke med kjøttet de siste 10 minuttene under lokk. Pass på å røre foriktig rundt av og til. Sil kraften fra grønnsaker og kjøtt over i en kjele.
  3. Tilsett meljevning i kraften og rør. Ha i sitronsaft og sukker. La sausen tykne. Ha i dill mot slutten. Smak til med salt, pepper og evt. mer sitronsaft.

Server med nykokte poteter.

Istedet for benfritt grytekjøtt av lam kan du bruke benfritt kjøtt fra fårestek. Beregn lengre koketid for å få kjøttet mørt.