skip navigation
matprat logo

HØSTENS RÅVARER

Høsten er den norske naturens rauseste årstid, en tid da skogen, fjellet, åkrene og vannet bugner av ferske og fantastiske råvarer. Dette er en tid som tradisjonelt har vært brukt til å sanke, hamstre, jakte og slakte, og til å håndtere varene slik at de kunne gi mat og energi til menneskene gjennom vinteren.

I dag har vi tilgang til de fleste råvarene i nærmeste matbutikk store deler av året, ferskt, frossent eller i boks. Det er ikke mange ordentlige sesongvarer igjen lenger. Men årets ferske lam har heldigvis fortsatt en sterk posisjon. Nesten samtidig modnes de norske rotgrønnsakene, og i skogene og de gamle frukthagene kan vi boltre oss i sopp, urter, frukt og bær. Det er bare å trekke på seg ullgenseren og et par gode støvler, hekte en kurv på armen og begi seg ut på matauk. Ute i naturen er det gratis, og er du heldig å finne en gård med selvplukk eller en nettside til å spise opp, er det kort vei til råvarer av ypperste kvalitet.

Her presenterer vi et lite knippe av det du kan finne. God høst!