skip navigation
matprat logo

 

For oss nordmenn er høsten en helt spesiell årstid. Det er lammesesong, samtidig som det bugner over av grønnsaker, sopp, bær og frukt. Naturen er rett og slett på sitt mest spandable – og det feirer vi med en nettside til å spise opp. Vi har bygget den fysisk på en åkerlapp ved Haneborg gård utenfor Drøbak, og du er hjertelig velkommen både på besøk og for en smakebit. Klikk her for å finne frem. For deg som ikke har anledning har vi samlet alt det du trenger av høstoppskrifter og inspirasjon her på den digitale nettsiden.

 

Lammeburger med sopp og tyttebærkrem

Turmat
Middels
20–40 min

Ingredienser

  • 600 g kjøttdeig av lam
  • 2 ts salt
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 2 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt pepper
  • 2 ss olivenolje
  • 100 g fersk sopp , gjerne kantareller
  • 4 skiver surdeigsbrød
  • 2 ss grov sennep
  • 50 g frisk spinat
  • 1 stk løk i skiver
  • 200 g snøfrisk naturell eller myk chèvre
  • 3 ss tyttebærsyltetøy
  • 4 kvist frisk timian (kan sløyfes)
  • 14 ts pepper

Slik gjør du

1. Bland kjøttdeig godt med salt, hvitløk og krydder. Del den i fire like store deler, og form dem til runde, flate burgere. Stek dem i en middels varm stekepanne med olivenolje til de er gjennomstekt. Stek sopp i samme stekepanne, krydre med salt og pepper.

2. Rist brødskiver eller stek dem sprø i en stekepanne med litt olje. Smør på sennep. Ha på spinat og fordel soppen over. Legg på løkringer og burgerene.

3. Vend snøfrisk og tyttebærsyltetøy lett sammen. Legg en stor skje på hver burger, ha over litt kvernet pepper og pynt eventuelt med frisk timian eller andre urter.

Lammekjøttboller med sopp

Turmat
Middels
20–40 min

Ingredienser

  • 1 kg kjøttdeig av lam
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 3 ss strøkavring
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 12 ts revet muskatnøtt
  • 2 ss finhakket frisk timian
  • 2 stk egg

  • 200 g sopp , gjerne kantareller eller annen skogsopp
  • 2 ss smør til steking
  • 12 ts salt
  • 14 ts kvernet pepper

Slik gjør du

1. Ha kjøttdeig og salt i en bolle og kna det godt sammen. Dryss over pepper og strøkavring og bland det godt inn i deigen. Tilsett hvitløk, muskat og timian. Bland inn ett og ett egg.

2. Form deigen til små kjøttboller ved hjelp av hendene og en liten skje. Legg kjøttbollene på litt fuktet bakepapir til alle er ferdige.

3. Stek kjøttbollene i flere omganger i en varm stekepanne med olje. Legg dem over på en tallerken når de er gjennomstekte.

4. Del sopp i biter og stek den gyllen i en varm stekepanne med smør. Smak til med salt og pepper. Bland lammekjøttbollene med stekt sopp, og legg dem opp i en serveringsskål.

Press sitronsaft over rett før servering.

 

Paner gjerne kjøttbollene før du steker dem om du vil ha «crispy» kjøttboller.

 

Lammekoteletter alla pizzaiola

Turmat
Middels
Under 20 min

Ingredienser

  • 4 stk lammekotelett
  • 2 ss olivenolje til steking
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 12 ss tørket oregano

Tomat- og paprikasaus:

  • 1 stk finhakket løk
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 1 stk hakket rød paprika
  • 2 ss olivenolje til steking
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 10 stk sorte oliven , delt i to
  • 2 ss kapers
  • 12 stk sitron i båter

Slik gjør du

  1. Begynn med sausen. Fres løk, hvitløk og paprika i en stekepanne med olje til den er blank og myk. Ha i tomatpuré og hermetisk tomat. La sausen småkoke i 5-10 minutter til den tykner litt. Tilsett oliven og kapers.
  2. Stek lammekoteletter i en varm stekepanne med olje, 2-3 minutter på hver side. Krydre med salt, pepper og tørket oregano.
  3. Legg lammekoteletter på et fat med pastasaus. Server med sitron og pynt med frisk oregano.
Retten kan serveres med pasta eller ferskt brød. Sausen kan også brukes som pizzasaus – derav navnet.