Porsjonsberegning i hverdagen

Er du lei av å alltid sitte igjen med rester etter middagen? Lær deg riktig porsjonsberegning, så reduserer du det problemet! Her får du en oversikt over hvordan du beregner hvor mye du trenger av ulike råvarer til et måltid.

Det kan være mange grunner til at du sitter igjen med mer eller mindre rester etter middagen. Kanskje var ikke matlysten helt på topp, kanskje var en av ungene med en venn hjem. Eller kanskje hadde du enda en gang tatt i litt ekstra da du skulle beregne hvor mye du skulle lage. Noen ganger er det lurt – da er en del av neste dags middag allerede laget – andre ganger er det irriterende, og da er det lett å la overskuddet gå i søpla. Om du lærer deg

 

Slik beregner du porsjoner

Beregning av kjøtt og fisk

Hvor mye du beregner per person er avhengig av hva du skal lage, og om råvaren er med eller uten bein.

Dette er cirkaberegninger, og i mange retter kan mengden justeres ned og kjøtt og fisk kan godt suppleres eller erstattes av andre proteiner.

 

Kjøtt

Råvare

Mengde per porsjon

Kjøtt uten ben

150 – 200 g

Kjøtt med ben

250 g

Koteletter

250 g

Kjøttdeig og karbonadedeig

100-150 g

Pølser

150 g

Kylling, hel

500 g

 

Fisk og skalldyr

Fiskefilet

200 g

Fisk hel eller i skiver

300-400 g

Lever av skrei

80-100 g

Rogn av skrei

100-150 g

Reker

400-500 g

Blåskjell

400-500 g

Krabbe

1 stk per person

Klippfisk, tørr

100-150 g

Klippfisk, utvannet

250 g

 

Poteter, ris, pasta mm

Poteter

200 g

Spagetti, tagliatelle mm

60-100 g tørr pasta

Makaroni og annen liten pasta

1 ½ dl (60 g)

Ris, bulgur, couscous, perlegryn og quinoa

1 dl (ca 60 g)

Erter, bønner og linser

Tørre ca 1 dl (8o g)

Bløtlagte/kokte ca 2 dl (150 g)

Bruker du hendene, vil tommel og pekefinger som danner et hull med omkrets på størrelse med et kronestykke tilsvare en porsjon spagetti (100 g)

Mange pastasleiver har hull i midten, som tilsvarer en porsjon pasta.

Grønnsaker, sopp, salat og råkost

Til middag beregnes vanligvis minimum 150 g grønnsaket per porsjon.

Skal du bruke mer enn én grønnsak, fordeler du vekten på de ulike grønnsakene – for eksempel 75 g kål,50 g gulrot og 25 g sukkererter.

Sopp beregnes mellom 50 og 150 g, avhengig av om soppen skal blandes med egne ingredienser eller serveres alene.

Salat og råkost beregn ca 150 g per person

 

Suppe og saus

Suppe til forrett

2 dl

Suppe til hovedrett

4-6 dl, avhengig av type suppe

Saus

½ - 1 dl, avhengig av type saus

Dressing

½ - 1 dl, avhengig av type dressing

 

Sist oppdatert 21. februar 2019

Kilder Porsjonsberegning
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Pga ferie er kommentarfeltet stengt i juli.