Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Riktig behandling av ris- og pastarester

Er det farlig å spise rester av ris og pasta?

Har du tenkt å bruke spagetti- eller risrestene til middag i morgen? Da er det viktig å sette restene raskt i kjøleskapet ved romtemperatur, og ikke la dem stå lenge på kjøkkenbenken.

Hvis ris og pasta blir ivaretatt riktig, er det ingenting i veien for å spise det senere. Avkjøl restene helt, før du raskt setter i kjøleskapet. Da er maten trygg å varme opp neste dag.

- Det er mye snakk om matforgiftning i forbindelse med ris og pasta. Når folk blir dårlig av sushi, for eksempel, skyldes det som regel risen og ikke fisken. De fleste får milde symptomer, som kvalme og oppkast. Det finnes også eksempler på at mennesker har dødd av å spise pasta som har stått i romtemperatur over lengre tid, men det er svært uvanlig, sier Katrine Lekang, som har doktorgrad i mikrobiologi og er seniorrådgiver i klima og bærekraft i MatPrat.

Gryterester er noe av det vi forbrukere kaster mest av. Kasting av mat er unødvendig bruk av ressurser, samtidig som matsvinn har et stort klimaavtrykk. For å unngå at restene ender opp i søpla, er det lurt å sette dem synlig i kjøleskapet slik at du ikke glemmer dem. Ta med deg restene til lunsj, eller planlegg en restemiddag!

Bacillus cereus finnes som sporer i pasta, ris, potet, couscous og bulgur. Bakterien lever naturlig i jord. I motsetning til mange andre bakterier dør den ikke ved ugunstige forhold, som tørke eller koking. Da lager den seg i stedet en liten kapsel, en spore, som den overlever i ved å innta en slags dvaletilstand. Når temperaturen blir gunstig for bakterien, kan den blomstre opp igjen og formere seg, spesielt hvis det er mye stivelse tilstede. 

Holder 2-3 dager i kjøleskap
Sporene overlever koking, og hvis maten man har forberedt blir oppbevart ved temperaturer gunstige for bakterieveksten. Dette er romtemperatur og opp til 37 grader. Da kan sporene gå ut av «spore-modus», blomstre opp, og produsere toksinet cereulide.

- Det er viktig å unngå at stivelsesrik mat som ris og pasta blir stående lenge på benken før du spiser den eller putter i kjøleskapet for oppbevaring. På temperaturer under 10 grader vokser bacillus cereus dårlig, så om du kjøler maten raskt ned, kan du oppbevare den 2-3 dager i kjøleskapet. 

Giftstoffer som verken lukter eller smaker
Det antas at toksinet cereulide fester seg til reseptorer i fordøyelsessystemet, og stimulerer vagusnerven og hjernen. Toksinet tåler det meste, til og med koking i flere timer. Når temperaturen synker, vil bakteriesporene spire og formere seg.

- Bakteriene produserer giftstoffer som verken lukter eller smaker, og ikke forsvinner ved oppvarming. Når bakteriene får formert seg lenge nok, vil giftstoffene kunne medføre alvorlig matforgiftning. Det varierer hvor sårbar man er for slik forgiftning. Barn og eldre blir lettere syke. I tillegg antas det at antallet reseptorer du har for cereulide i tarmsystemet ikke er likt for alle. Har du mange reseptorer cereulide kan feste seg til, kan det tenkes du blir mer påvirket.

Unngå matsvinn ved porsjonering og plassering
Kasting av mat er unødvendig bruk av ressurser, samtidig som matsvinn har et enormt stort klimaavtrykk.

- For å unngå at restene fra ris og pasta ender opp i søpla, er det lurt å beregne mengden ekstra godt på slike matvarer, avkjøle raskt når ved romtemperatur og sette restene synlig i kjøleskapet, så du ikke glemmer dem. Ta restene til lunsj dagen etter, eller planlegg en god restemiddag, avslutter Lekang.

Sist oppdatert 24. februar 2022

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB12 19.04.2024 03:27:22