Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Matsvinn illustrasjonsfoto brokkoli delt

Bruk opp grønnsakene dine!

Det er et kjent problem at ferske grønnsaker ofte rekker å bli dvaske før du rekker å bruke dem. Kanskje har du brukt halvparten av en grønnsak slik at den andre halvparten ligger igjen og visner. Frykt ikke - her får du tips og triks slik at du får brukt grønnsakene dine og bidra til mindre matsvinn! 

I dag kaster nordmenn mat tilsvarende at hver 10. handlepose vi kjøper går rett i søpla! Om vi hadde klart å kutte matsvinnet til null, hadde det hatt større klimaeffekt enn å fjerne alle utslippene av klimagasser fra hele Bergen by. Å slutte å kaste mat er dermed et viktig klimatiltak, og det er mye unødvendig ressursbruk og klimagassutslipp å spare på å spise opp maten!

5 tips til hvordan du kan bruke opp grønnsakene

  1. Se på grønnsaksrestenerestene som en spennende mulighet til å lage noe godt!
  2. Nesten alt av slappe grønnsaker kan få nytt liv i en suppe - her er det bare kreativiteten som setter grenser! 
  3. Lær deg noen enkle grunnoppskrifter med grønnsaker, eller bruk en grønnsaksrett som tilbehør til noe annet
  4. Våg å ta sjanser. Det er ingenting som ikke er lov. Mangler du en ingrediens, kan den sikkert erstattes med noe annet.
  5. Mange av grønnsakene kan legges i en skål med kaldt vann for å få igjen piffen! Har du en slapp salat som ikke frister - legg den i en skål med vann, så blir den som ny!

Mer enn 50% av alt matsvinnet i Norge oppstår hos oss deg og meg. Dårlig tid og planlegging er en av årsakene til at vi kaster mye mat, mens gryterester er det vi kaster mest av. 

Grønne grønnsaker som passer sammen

For å bevare den fine grønne fargen i pureer og supper er det et poeng å ikke blande inn så mange andre grønnsaker. Spinat, erter, ruccula, grønnkål, salat, mangold, brokkoli, purre, vårløk, fennikel, friske urter, pak choi, asparges, squash og grønn chili er noen av de grønnsakene som er fine å koke suppe på. Har du litt halvgammel salat eller noen halvvisne urter, så får de slå følge i gryta også. Og kanskje står det et glass med pesto eller grønn curry i kjøleskapet?

Det er forresten lurt å ikke koke de grønne suppene for lenge – grønne grønnsaker har en tendens til å bli grå etter hvert. Topp suppen med et egg, brødkrutonger av tørt brød, litt gresk yoghurt eller rømme.

Våre oppskrifter på spinatsuppe med egg, purre- og brokkolisuppe, squash- og basilikumsuppe, ertesuppe med kyllingstrimler og brokkoli- og ertesuppe med torsk er supre å ta utgangspunkt i når du har grønne grønnsaker som bør brukes opp. Og det er ikke store biten som skal til for å kunne gi smak til en deilig pai med skinke og brokkoli.

Begynner brokkolien å bli litt vissen og gul i luggen? Bruk en ostehøvel til å fjerne det guleste, så er den (nesten) like fin igjen!

Røde grønnsaker som passer sammen

Om du skal lage tomatsuppe eller -saus er det en utmerket anledning til å bli kvitt rester av andre røde grønnsaker. Paprikaskalken, de bløte cherrytomatene eller den slappe gulroten er alle selvsagte ingredienser i enhver rett med tomater. Skal du lage suppe eller saus, kan du dessuten få brukt opp noen av de åpnede glassene med chilisaus eller skrape ut den siste slanten i ketchupflasken. Og den lille resten med lasagne kan du skjære i små terninger og putte i suppa.

Har du røde grønnsaker som bør brukes opp er det ideellt å lage en form for tomatsuppe. Oppskriftene på tomatsuppe med kylling, bønner og basilikum eller løk- og tomatsuppe kan anbefales. En hjemmelaget tomatsaus kan brukes som basis for flere retter, og kan godt inkludere flere grønnsaker enn tomat. Eller hva med en enkel tomat- og brødsalat av det halvgamle brødet og de siste cherrytomatene?

Rødbeter - i en klasse for seg

Rødbeter er så kraftige i fargen at de lett kan dominere den retten de er med i, men om de får spille førstefiolin, kan de godt få selskap av andre grønnsaker i vakkert samspill – for eksempel løk, potet, selleri, gulrot, gresskar, squash, hvitløk, chili og tomat.

Restemat kan til og med bli gjestemat, om du lager en god russisk borsjtj. Vil du heller ha et tips til en sunn og god suppe til hverdagsmiddagen er rødbetsuppe med strimlet svinekjøtt og bønnespirer et godt valg. Eller hvorfor ikke lage en nydelig rødbetsalat

Gule grønnsaker som passer sammen

En gul suppe lyser opp på middagsbordet, og man kan ikke annet enn å bli glad av den fantastiske fargen. Smaken kan du variere med krydder som gurkemeie, karri, koriander og spisskummen. Og hvitløk, selvfølgelig. Søtpotet, gresskar, gulrot, squash, gule tomater, gul paprika, chili og løk er grønnsaker som gjør seg godt både hver for seg og sammen i en gul suppe. Og har du ikke nok, så tilsett en boks hvite bønner eller gule linser - de jevner suppen og gir deilig smak og fylde.

Med overskudd av gule grønnsaker i grønnsaksskuffen kan du få brukt dem opp ved å lage for eksempel gresskarsuppe med kylling eller jordskokk- og gulrotsuppe. Med en liten bit gresskar eller en rest av gresskarpuré kan du lage fantastiske gresskarpannekaker. Og kanskje det kan friste med en deilig, krydret gulrothummus?

Hvite grønnsaker som passer sammen

Sellerirot, stilkselleri, persillerot, pastinakk, jordskokk, hvitløk, squash, hodekål, blomkål, purre, potet og aubergine er alle grønnsaker som kan blandes vilkårlig og bli gode, hvite supper. De hvite grønnsakene gjør seg også godt sammen med alle andre grønnsaker. Og alle supper blir rundere i smaken av en fløte- eller rømmeskvett.

Både jordskokksuppe med spekeskinke, blomkålsuppe, purre- og potetsuppe, og purre- og hvitløksuppe med kylling er kjempegode supper du kan lage av lyse grønnsaker. Bland dem gjerne, om du ikke har nok av én. Rösti er nydelig, og revet potet kan blandes med purre, som her, eller andre grønnsaker. Eller lag ungenes favoritt - grønnsakslapper! Det er ingen regler for hvilke grønnsaker du kan blande i dem!

Sist oppdatert: onsdag 27. april 2022

NORSUS (2021), Sektorrapport for matbransjen, offentlig sektor og husholdningsleddet.

MILJØDIREKTORATET (2022), Utslipp av klimagasser i kommuner.

Matvett (2022), Om Matvett (lesedato 02.03.22)

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB15 23.04.2024 21:38:55