Tips til foreldre med kresne barn

Smakspreferanser kan være avgjørende for hvilke kostholdsvaner vi har- både i barndommen og videre i livet. Gjennom introduksjon av ulike smaker og fokus på gode matvaner kan barnas «trenes opp» til å like mer. 

Mange foreldre opplever at barna spiser de matvarene de liker, og unngår matvarene de ikke liker. Det er viktig å vite at det er normalt at barn er kresne i større eller mindre grad, eller har ulike faser der de unngår enkelte matvarer på grunn av smak eller konsistens.

Bitter smak kan kreve litt ekstra trening

Du har kanskje opplevd at poden er skeptisk til grønnsaker som brokkoli, blomkål, løk eller kål? Når vi blir født har vi preferanser mot den søte smaken, som også finne si morsmelk. Åpenhet for de andre smakene kommer etter hvert. Men, bitter smak kan kreve litt ekstra trening for mange.  

Mange grønnsaker inneholder bitter smak, og her kan det faktisk være genene våre som er med å bestemme hvor godt vi liker denne smaken. Vi voksne vil jo gjerne at barna skal spise grønnsaker, fordi det er sunt. Men, mange opplever at dette kan være utfordrende for mange i praksis. Den gode nyheten er at vi kan lære oss å like denne smaken, så det er ikke umulig!

Hvordan kan man gå frem?

Introduser nye smaker og konsistenser jevnlig. Mos, riv eller server grønnsaker rå. Ny smaker tar tid å lære, og forskere har kommet frem til vi må smake på en ny smak opp til 15 ganger, før vi liker den. Mist derfor ikke motet om barna «ikke liker» med en gang. Husk at dette er en læringsprosess, og det er ikke skadelig for barn å smake på mat de ikke liker. Fortsett å introdusere smaker. Det kan også hjelpe å blande smaker som barna like fra før med nye smaker. Kombiner den syrlige smaken fra yoghurt eller den bitre smaken fra grapefrukt med litt søtt i form av sukker, søt frukt eller honning.

Hva med å arrangere smaksleker? La barna smake på noen utvalgte smaker. La dem gjette smaker som bittert eller salt eller prøve å kjenne igjen ulike matvarer.

Barn liker å bestemme selv. Gi alternativer istedenfor å la dem velge helt fritt. Sørg for tilgang til sunne matvarer slik som oppkuttet frukt og grønnsaker og sett frem ulike sunne påleggstyper som de kan velge mellom til frokost. Hva med å gi barna tre sunne middagsalternativer som de kan velge mellom? Dette tipset kan også brukes rundt middagsbordet: si at barna må spise minst én type grønnsak eller smake på mat med tre ulike farger, men at de kan velge selv. Ros dem når de smaker på noe nytt!

Skap interesse ved å gi maten morsomme navn som skattkister eller piratpizza. Grønnsaker med sterke farger som rødkål eller rødbeter kan brukes til å farge maten og gjøre den mer spennende. Kok spagettien med rødkål, og server prinsessespagetti!

Blir det mye krangling rundt matbordet fordi barna ikke vil spise matvarer de ikke liker? Lag en regel om at de må spise minst én bit av en ny matvare eller en kvart brødskive med et nytt pålegg. Vent noen dager, og server den samme matvaren igjen. Prøv også å skap positive forventinger, om at smaken hele tiden er i utvikling, og det nok kommer en dag da de vil like det. Det er bare å glede seg!

Barn ser opp til de voksne. Lag den samme middagsmaten til hele familien. Hvis mamma, pappa eller søsken ikke liker noe, kan barna ta etter. Vær gode rollemodeller. Prøv å unngå negativ oppmerksomhet på hva som spises eller ikke spises og fokuser heller på å ha det hyggelig rundt middagsbordet for å skape positive assossiasjoner og gode minner knyttet til maten dere spiser.

Ta barna med i matlagingen

Inkluder gjerne barna i matlagingen. Det kan være mer stas å smake på noe nytt, dersom de har vært med å på å lage det selv. Små barn kan for eksempel være med på å skrubbe eller vaske grønnsaker. Ved å ta, kjenne og smake på grønnsakene blir barna kjent med dem, og kan kjenne dem igjen neste gang dere er i butikken. De kan også være med på å røre sammen myke ingredienser, som en pannekakerøre eller en dressing. Hvis barna er store nok til å lage mer mat selv, kan du gjerne sjekke ut matstart.no. Der finner du enkle oppskrifter som er tilrettelagt for barn og unge

 

Lykke til!

Kilder:

Helsenorge.no (oppdatert: 17.12.2012). Barn og smak. Besøkt 17.11.2017. 

Ventura A.K., Worobey J. Early influences on the development of food preferences. Curr. Biol. 2013;23:R401–R408. doi: 10.1016/j.cub.2013.02.037. 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.