skip navigation
matprat logo
Helstekt filet av storfe

Romjulsmeny

Mellom julaften og nyttår er det en hel uke som skal fylles med familie, venner og gode måltider. I denne tiden er det om å gjøre å flytte fokuset litt vekk fra ribba og pinnekjøttet.

3-retter

Torskekanapeer med tapenade og sprøstekt spekeskinke

Helstekt kalkunfilet

Pavlova med lemon curd

Tips til forberedelser:

 • Brødet og spekeskinken til forretten kan du forberede tidligere samme dag.
 • Lager du tapenaden fra bunn av, kan du gjøre det dagen i forveien.
 • Rødkål med balsamico og tranebær til hovedretten kan du lage dagen i forveien. Det samme kan du gjøre med rødløksmarmeladen.
 • Grønnsakene til de ovnstekte grønnsakene kan du skrelle og kutte opp tidligere samme dag. Alle rotgrønnsakene kan du legge i en bolle med vann. Da holder de seg friske og sprø. Rødbeten bør legges i en bolle for seg selv, til de skal stekes sammen med de andre grønnsakene.
 • Brun kalkunfileten på forhånd. Dekk den godt til og oppbevar den kjølig, men pass på at fileten er romtemperert før du setter den i ovnen. Husk å sette inn kalkunfileten i ovnen ca. enog en halv time før dere skal spise hovedretten (kakunfilet, ca. 1 time og ovnsstekte grønnsaker, 1/2 time). Sett inn grønnsakene når kalkunfileten er ferdig stekt. Dekk kalkunfileten til med folie og la den hvile mens grønnsakene stekes.
 • Mini Pavlovaene kan du lage flere dager i forveien. La dem ligge på benken med plast og et kjøkkenhåndkle over seg. Lemon curd kan du lage dagen før. Pass på å dekke til den godt, så den ikke tar til seg andre smaker fra kjøleskapet.

3-retter

Ørretpaté

Helstekt indrefilet

Fruktsalat med lime-sabayon

Tips til forberedelser:

 • Lag ørretpateen en dag i forveien. Pass på å dekke den godt til etter avkjøling og oppbevar den i kjøleskapet. Skjær den i skiver rett før servering. Serveres gjerne på litt salat og med en rømme-/urtedressing til.
 • Indrefileten kan du krydre og brune tidligere samme dag. Dekk den godt til og oppbevar den kjølig, men pass på at fileten er romtemperert før du setter den i ovnen. Sett inn fileten ca. 1 time før gjestene kommer. Det gjør ingen ting om fileten må hvile litt ekstra lenge før servering. Dekk den eventuelt til med folie.
 • Grønnsakene kan du vaske, skrelle og kutte opp på forhånd.
 • Del frukten opp, helst litt tidligere samme dag, men du kan også gjøre det dagen før. Det kan være lurt å presse over litt sitron/lime, hvis du deler opp frukten dagen før (det hindrer frukten å bli brun). Dekk det godt til med plast og oppbevar det kjølig. Det kan også være lurt å skille eggehvite og -plommer fra hverandre på forhånd til lime-sabayonsausen. Oppbevar eggeplommene kjølig og godt tildekt.

3-retter

Hvitløksgratinert spekeskinke og reker

Ovnsbakt ribbe

Crema Catalana med hint av kanel

Tips til forberedelser:

 • Til forretten kan du blande alle ingrediensene litt tidligere på dagen og legge blandingen over i ildfaste former. Dekk dem med plast og sett dem kjølig. Strø ost på toppen rett før steking.
 • Du kan vaske, rense og kutte opp grønnsakene til den ovnsbakte ribben og potetene til potetstappen tidligere samme dag. Legg potet, gulrot og sellerirot i vann etter du har skrelt dem. Da holder de seg fine. Kutt gjerne opp ribba også.
 • Røren til Crema Catalana kan du lage dagen før. Sil den over i en bolle, dekk godt til og oppbevar det kjølig. Hell røren over i porsjonsformer og stek dem i vannbad litt tidligere samme dag. Pass på at de er romtempererte før du karameliserer sukkeret rett før servering.
 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  version:10.10.4.83, server:MP-PRD-WEB07 14.12.2018 00:32:49