Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Champagne i glass

Drikke til julematen

Her har vi samlet noen drikketips til julemiddagene med inspirasjon fra Vinmonopolet, med gode oppskrifter som sikrer middagen. Noe for enhver smak, uansett om du vil ha øl, vin eller alkoholfritt og om du foretrekker ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, juletorsk, kalkun, viltkjøtt eller nøttestek.

Velkomstdrink

Podcast-episode: Drikke til ribbe og pinnekjøtt

Drikketips til ribbe og skinkestek

Hvitvin: Riesling fra Rheinhessen eller Pfalz i Tyskland, eller Riesling fra Alsace. Chenin Blanc fra Loire i Frankrike. Grüner Veltliner fra Østerrike.
Rødvin: Pinot Noir fra California. Gamay fra Burgund, Carignan fra Sør-Afrika. Barbera fra Piemonte.
Øl: Mellommørkt juleøl, hveteøl, pale ale eller lyst surøl. Handverkssider passer også godt til.
Brennevin: En lys, brun karvepreget akevitt. Hvis du vil du prøve noe nytt, ta en fruktig og eplepreget calvados.
Alkoholfritt: Mellommørkt alkoholfritt juleøl. Alkoholfri hvitvin eller eplemost. 

Drikketips til pinnekjøtt

Hvitvin: Utviklet Chardonnay med fatpreg eller Chenin Blanc fra Savennières. Musserende hvitvin som en champagne med god fylde og smak fra lagring.
Rødvin: Rioja Reserva eller Gran Reserva, Grenache fra Frankrike som en Cairanne eller Châteauneuf-du-Pape.
Øl: Belgisk dubbel, brunt surøl eller kveikøl. Norsk mørkt juleøl med sødme og fylde.
Brennevin: Brun og fatpreget akevitt med dype kryddertoner. Eller en fyldig whisky med lett røykpreg.
Alkoholfritt: Rødvin. Eplemost, gjerne med solbær eller andre bær. Alkoholfritt juleøl med sødme og fylde.

Drikketips til kalkun

Hvitvin: Riesling, pinot blanc eller chardonnay. Musserende vin er også et godt valg.
Rødvin: Pinot noir fra USA, New Zealand eller Tyskland. 
Øl: Friskt og fruktig øl som belgisk blonde og saison passar godt til det lyse kjøttet
Brennevin: En brun og nyansert akevitt kan passe fint, særlig om du bruker mye krydder i saus og tilbehør. Har du eple ved sidan av kan calvados være et godt alternativ.
Alkoholfritt: Eplemost med eller utan bær, alkoholfritt lyst øl. 

Drikketips til lutefisk

Hvitvin: Riesling, tørr eller med litt sødme, fra Rheingau eller Rheinhessen i Tyskland, eller en Riesling fra Østerrike.
MusserendeChampagne har blitt en ny klassiker. Mange egner seg, men en Blanc de blancs er et trygt valg. Musserende vin med god frukt og preg fra lagring, som crémant fra Bourgogne eller Jura. Andre gode alternativer er Cap Classique fra Sør-Afrika eller Sekt fra Østerrike eller Tyskland. Rioja Reserva eller Gran Reserva, Grenache fra Frankrike som en Cairanne eller Châteauneuf-du-Pape.
Øl: Belgisk saison, tsjekkisk pils eller lys juleøl.
Brennevin: Blank og urtepreget akevitt passer godt til den milde fisken. Rikt tilbehør kan åpne for en lys brun akevitt.
Alkoholfritt: Frisk eplemost, kveiteøl eller lys juleøl.

Drikketips til torsk

Hvitvin: Chardonnay, muscadet eller hvitvin fra Bordeaux passar bra til torsk med smørsaus.
Rødvin: Pinot noir eller barbera.
Øl: Fruktig, friskt øl som blonde eller saison. Eplesider er også et spennende valg.
Brennevin: Sommerlig og lys akevitt med mer dill enn karve.
Alkoholfritt: Lyst alkoholfritt øl eller frisk eplemost.

Drikketips til reinsdyr- og viltkjøtt

Hvitvin: Rioja med noen år på baken.
Rødvin: Barbaresco, bordeaux eller spansk rioja gran reserva.
Musserende: Blanc de noirs champagne.
Øl: Amber ale eller mørke, maltpreget norsk juleøl. Det syrlige belgiske ølet kriek er tilsatt kirsebær og gir friskhet og liv til viltretten.
Brennevin: Mørk brun og fatpreget akevitt. En fyldig gin med smak av einebær og skog kan være en kul kombinasjon.
Alkoholfritt: Eplemost tilsatt røde og mørke bær. Mørkt alkoholfritt øl.

Drikketips til nøttestek

Hvitvin: For en frisk, fruktig og saftig kombinasjon, prøv en tysk riesling. Vil du heller spille på smaken av nøtter og smør, velg en fatlagret chardonnay.
Rødvin: Frisk og litt fyldig vin, gjerne med innslag av eik. Rødvin fra Bordeaux eller Sangiovese fra Toscana passar godt.
Musserende: For riktig feststemning, prøv en moden champagne.
Øl: Juleøl og pale ale gir en smaksrik kombinasjon der maltaromaen står til nøttesmaken, mens et friskt og lett kveiteøl liver opp retten.
Brennevin: Her kan du matche smaken av nøtter med brun og nyansert akevitt, eller en rik whisky med sødme fra sherryfat.
Alkoholfritt: Frisk og fruktig eplemost eller alkoholfritt kveiteøl. Rødvin. 

Noe godt til kaffen og julekakene