skip navigation
matprat logo
Sommerbuffet

Koldtbord – noe for alle!

Hjeeeelp! Stor familiesammenkomst i anledning svigerfars 75-årsdag! Hva skal vi servere? Problemstillingen er velkjent, utfordringene er varierte, og løsningene er mange! Svigerfar ser helst at dagen forbigås i stillhet, og vil iallfall ikke ha treretters meny og langbord. Han vil ha noe enkelt – som spekemat eller koldtbord (lite vet han om hvor mye arbeid som ligger bak et velfylt koldtbord…)

Noe for alle

Svigerfar er glad i karbonadesmørbrød og skinke og poteter, men bryr seg ikke så mye om røkelaks, oliven og pai “og sånne eksotiske ting”. Han vil ha det enkelt. Men det er mange i familien som er både matglade og bereiste, og som gjerne koser seg med krydrete tapasretter eller mezeretter fra Midtøsten. Og så er det barnebarna, da – de skal også få være med på bestefars store dag. Barna skal få fråtse i “voksenmat” og ikke bli avspist med en trist pølse i lompe, sånn som vanlig. Det skal være noe for alle!

Kjært barn, mange navn

Koldtbord, buffet eller tapas, – kjært barn har mange navn. Det fantastiske med å servere denne typen mat er at det bare er fantasien og kapasiteten som setter grenser for hva man kan dandere på fat og i skåler. Det finnes selvsagt enkelte som har klare ideer om hva som skal være på et tradisjonelt koldtbord eller hva man skal servere på en spekematbuffet. Men, det finnes jo strengt tatt ingen skrevne regler! Og det er lov til å jukse masse. Det meste som hører hjemme på en buffet finnes i butikken. Det går også an å bestille en “standardmeny” fra catering, og så supplere med noen hjemmelagete retter som vil imponere gjestene.

Uansett er det lurt å ha en liten mal å gå etter når man planlegger.

 • Se MatPrat-filmen “slik beregner du mat til mange”.
 • En raus, fargerik salatskål eller et fat med oppskåret frukt er delikat og lekkert. Ikke hell dressing over salaten, da blir salaten fort slapp og trist. Server dressingen i en skål ved siden av.
 • Mange retter kan lages i god tid og fryses, for eksempel pai og kjøttboller. Husk å ta det ut til tining.
 • Godt, ferskt brød er noe alle liker.
 • Eggerøre og andre eggeretter er alltid populært, og du kan godt ta i litt når du beregner mengde.
 • Vent med å skjære opp store, stekte kjøttstykker til dere skal spise. Oppbevar kjøttet i aluminiumsfolie etter at det er ferdig stekt, og pakk det gjerne inn i et håndkle eller liknende, slik at det ikke er helt kaldt.
 • De fleste fat og skåler kan legges opp i god tid. Pynt fatene ferdig, dekk godt med plast- eller aluminiumsfolie, og sett kaldt.
 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  version:10.10.4.83, server:MP-PRD-WEB07 22.01.2019 20:48:28