skip navigation
matprat logo
Reinsdyrbiff med kremet soppstuing 1

Julebordsmeny

Det er mye god mat å glede seg til i jula. Mange ønsker å spare litt på godsakene og servere noe annet enn tradisjonell julemat før høytiden braker løs. Likevel er det fristende å ha med en litensmak av jula på julebordsmenyen.


Foto:
 
MatPrat. Vinanbefaling: Vinmonopolet.
Server gjestene en velkomstdrikk når de kommer. Forsøk med en musserende vin som Crémant de bourgogne eller Crémant d’alsace. Du kan også satse på en frisk hvitvin som Alvarinho fra Portugal eller tørr Riesling fra Rheingau. Som alkoholfri alternativ er en frisk eplemost laget av gravenstein eller james grieve-epler sikkert å servere. 

3-retter

Stekt røkelaks med eplemos

Reinsdyrbiff med kremet soppstuing

Safranpannacotta

Tips til forberedelser:

 • Legg eplemos opp i glass og kutt opp røkelaks i passende biter tidligere samme dag. Da trenger du kun å steke røkelaksbitene rett før servering.
 • Ønsker du å lage eplemosten selv, kan du gjøre det flere dager i forveien (uker, hvis du oppbevarer eplemosten i rene lufttette glass og kjølig).
 • Rens og skjær biffene klare dagen før. Dekk dem godt til og oppbevar dem kjølig. Skrell, skjær og legg potetene i en ildfast form tidligere samme dag. Ha på smør og krydder. Dekk dem godt med plast over den ildfaste formen og oppbevar den i kjøleskapet inntil den skal inn i stekeovnen.
 • Husk å sette formen med potetene inn i stekeovnen ca. 50 minutter før du skal servere hovedretten.
 • Grønnsakene kan du også vaske, skrelle og kutte opp på forhånd. Husk å dekke dem skikkelig til.
 • Safranpannacottaen kan du med fordel lage dagen i forveien. Pass på å dekke dem skikkelig til med plast, så de ikke tar til seg smak fra annen mat i kjøleskapet.

5-retter

Egg med røkelaksfyll

Reinsdyrcarpaccio med sopp og bjørnebær

Pæregranitè

Krydret kalkunfilet

Is med julefrukt

Tips til forberedelser:

 • Eggene til røkelaksen kan du koke ferdig dagen før. Avkjøl eggene godt i kaldt vann. Dekk dem godt til og oppbevar i kjøleskapet. Fyll eggene tidligere samme dag. Da har du første rett helt ferdig lenge før gjestene kommer. Pass på å romtempere eggene før servering. Iskalde egg er ikke like godt.
 • Legg reinsdyrkjøttet i fryseren noen dager i forveien. Ta opp kjøttet ca. 30 minutter før servering, så det er enkelt å skjære i løvtynne skiver. Legg mel, sammenvispede egg og strøkavring i tre forskjellige boller. Del soppen i store biter. Vend soppen først i mel, deretter i egg og til slutt i mel. Stek soppbitene rett før servering.
 • Rødløkskompotten til krydret kalkunfilet kan lages dagen i forveien. 
 • Kalkunfileten og potetfirkantene kan krydres og brunes på alle sider litt tidligere samme dag. Dekk fileten godt til og oppbevar den kjølig, men pass på at den er romtemperert før du setter den i ovnen. Kalkunen kan settes inn i ovnen når gjestene kommer. Pass på kjernetemperaturen. Ta ut kalkunfileten når den er ferdig stekt og dekk til med folie. Sett opp steketemperaturen og stek potetene mens kjøttet hviler. .
 • Rødvin og buljong til sausen kan du redusere i forkant. Varm det opp på nytt og tilsett soldbærgelé/-saft og pisk inn kaldt smør rett før servering.
 • Del opp brokkolien i forkant og oppbevar brokkolibukettene i vann.
 • Den hjemmelagde isen og pæregraniteen kan du lage flere dager i forveien. Husk å dekke dem skikkelig til i fryseren.
 • Julefruktene kan du lage dagen før, og varme litt på rett før servering.
 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  version:10.10.4.9, server:MP-PRD-WEB10 13.11.2018 00:18:59