skip navigation
matprat logo
Råvarebilde renskåret svinekjøtt

Svinekjøtt: Tall og fakta

Hvem, hva og hvor mye? Her finner du litt tall og fakta om svinekjøtt.

Svinekjøtt har mange fordeler:

  • Renskåret svinekjøtt inneholder bare 2-5% fett
  • Tilgjengelig hele året
  • Renskåret svinekjøtt er enkelt og raskt å tilberede
  • Den milde egensmaken gjør det lett å få frem nye spennende smaker

Hvor mye svinekjøtt spiser vi i året?

Det er to ulike måter å beregne forbruk av kjøtt i Norge, engrosforbruk og reelt forbruk. Engrosforbruk er ikke korrigert for svinn på noen måte, her beregnes forbruk ut fra antall tonn kjøtt som slaktes i Norge og justert for import og eksport. Det reelle forbruket er korrigert for svinn i alle ledd; bein og skjæreavfall, samt tilberedning og kasting av mat. Dette gir således et mer korrekt bilde av kjøttforbruket da det beregnes ut fra faktisk spist vare. For videre spørsmål om beregning av ulike typer svinn kan man kontakte Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (www.nilf.no).

Vi spiser i gjennomsnitt ca. 26,3 kilo svinekjøtt i året (engrosforbruk). Det samme tallet korrigert for svinn blir ca. 21 kilo (reelt forbruk). Forbruket av renskåret svinekjøtt har økt de siste årene.

Hvor ofte spiser vi svinekjøtt?

Vi spiser svinekjøtt i snitt ca. 47 ganger i året.

Hvor mange svinebønder finnes det i Norge?

Det finnes rett i underkant av 3000 svineprodusenter i Norge. Disse er jevnt spredd utover landet. Antallet svineprodusenter er halvert i løpet av de siste ti årene.

54 % av totalt omsatt kjøtt i verdi, 36 % av rent kjøtt

62 % av alt svinekjøtt omsatt i dagligvarehandelen er kjøtt til middagsmåltider

67 % av all ribbe selges i november til og med desember

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.5.1.27, server:MP-PRD-WEB09 24.07.2017 16:45:23