Matkultur og svinekjøtt - MatPrat
skip navigation
matprat logo
Gris nærbilde

Matkultur og svinekjøtt

Grisen har vært en trofast bidragsyter til norsk matkultur og mange av våre tradisjonsretter er knyttet tett opp til svinekjøtt. Matrådgiver Magnus Tvedt- Øresland forteller  om råvarens fortreffeligheter. 

Svinepels, griseflaks, kjælegris, stuegris, griseviser, grisebank, griseføre, grisetakling. Knapt noe annet dyr i verden har vært opphav til navn og uttrykk, og sier noe om hvilket nært forhold vi har hatt til grisen gjennom historien.

-Grisen har alltid spilt en grunnleggende rolle i norsk matkultur både til hverdag og fest, forteller Magnus Tvedt-Øresland, matrådgiver i MatPrat.

 – Norge var et fattig og karrig land og særlig på innlandet ga grisen livsnødvendig mat. Klimaet var tøft, ofte med lange, harde vintre. Hadde du en gris, var du langt på vei berga, sier han.

Nøysomt og altetende

Grisen er et nøysomt dyr som vokser fort og er altetende. Den har en fantastisk luktesans som gjør at den finner mat både over og under jorden. Den vokser fort og kan legge på seg rundt en kilo om dagen. Før i tiden var grisen både kortere og adskillig fetere enn den er i dag.  Forklaringen er at folk den gang drev med hardt kroppsarbeid og dermed hadde et stort behov for et høyt kaloriinntak.

Grisen ble slaktet til jul, noe som sikret ribbe til årets mest høytidelige måltid. I tillegg var det vanlig å ofre grisen i forbindelse med bryllup og begravelse. Det gjaldt å nyttiggjøre seg så mye som mulig av dyret.

Noe av det mest særegne ved norsk matkultur er hvordan det barske klimaet har tvunget fram ulike konserveringsmetoder. Hermetisering, safting, salting, røyking, speking, tørking og sylting har vært livsnødvendige metoder for å sikre mat gjennom hele året. Målet var å nyttiggjøre seg mest mulig av dyret.

Gastro-pub mat

- Det som er ekstra hyggelig etter mange års interesse for andre lands matkulturer, er at det har vokst fram en nyvunnet fokus på våre egne tradisjoner.  Norsk tradisjonsmat har lenge vært ansett som noe litt grått og kjedelig. Nå har imidlertid nye generasjoner blitt bevisst verdien i norske tradisjonsretter og stadig flere gastro-puber har valgt å sette grisen på menyen igjen. Interessen for pulled pork (svinenakke) har eksplodert og det popper stadig opp spennende spisesteder rundt i landet som velger å ha svinekjøtt på menyen, sier matrådgiveren.

Og hva er bedre enn lukten av svinestek med stekt løk, sopp og herlige grønnsaker en søndag i februar? Det er som å få servert gode minner fra barndommen på en tallerken, avslutter en drømmende  Magnus Tvedt-Øresland.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.163, server:MP-PRD-WEB07 18.08.2018 13:55:02