skip navigation
matprat logo
Naturen spanderer 2013

Norsk lam

Norsk lam er i verdensklasse. Vårt lammekjøttet er en delikatesse som norske og utenlandske kokker bruker med stolthet og respekt. Sesongen er nå i gang. Nyt det mens det varer.

Lam er krydret av naturen

Det er ikke rart at norsk lam er i verdenstoppen når man ser hvor de lever og hva de spiser. Sauen er svært selektiv i kosten, og liker seg best der beitet er aller best og mest næringsrikt. På fjellet møter man ofte på sauene som beiter helt i kanten av der snøen smelter. Det første som gror opp etter at snøen har smeltet er svært næringsrikt og smakfullt for sauen. Dette er det ikke bare sauen som skjønner, men også fjellrypa holder seg helt oppe mot snøkanten. På denne måten har sauer som går fritt på høyfjellet tilgang til friskt vårbeite langt utover sommeren.

Som de tobente har også sauen behov for variasjon i kosten, så de er stadig på vandring litt opp og ned i terrenget for å høste litt ulike typer vekster. Sau som beiter langs kysten ser man ofte helt nede i fjæresteinene den ene dagen, og langt oppe i lia neste dag. Den varierte og næringsrike kosten sammen med god kondisjon gjør at norsk lammekjøtt har en ekstra lang og intensiv vekstsesong. Lam nedover i Europa har en kortere vekstsesong, og blir derfor slaktet tidligere for at de skal ha lammepreg på kjøttet.

Høsten er sesong for lam

Norsk lam beholder lammepreget til langt ut på høsten, og selv om de veier godt over 20 kilo.  Det som er unikt med det norske lammet er den gode kjøttfylden, det lyse kjøttet og den milde smaken. Norsk lam er også passelig fettmarmorert, og norske sauebønder vet akkurat når kjøttet er på sitt beste, og skal leveres på slakteriet. Slaktesesongen varierer litt fra distrikt til distrikt, derfor har vi rik tilgang på ferskt lammekjøtt fra august til helt ut i november. Hovedsesongen er i september/oktober. 

Norsk lam i verdenklasse

Norsk lam er helt klart en av verdens beste råvarer. I Norge bor vi nesten midt i matfatet til denne delikatessen, og skjønner nesten ikke hvor privilegert vi er. Norsk lam er en delikatesse som norske og utenlandske kokker bruker med stolthet og respekt. I Norge har vi en produksjon av lam som tilsvarer cirka  6 kilo lammekjøtt  pr person. Vi spiser det firedoblete av svinekjøtt og omtrent det tredoblede av kylling.  Derfor er det viktig å verdsette ”det lille vi har” av norsk lam. I Norge bruker vi lam like gjerne i tradisjonelle norske retter som i retter inspirert fra andre deler av verden.

Ikke fersk lam hele året

Produksjonen av lam blir i stor grad styrt etter når det er gode beiteforhold, og  med en kort og intensiv beitesesong blir det bare ett lammekull i året. Sau har fem måneder drektighet, så parring blir styrt etter når lammene skal slippes på beite. Rogaland er tidligst med parring i oktober/november og lamming i mars. De går på hjemmebeite en stund før våren har kommet i fjellet. I Nord-Norge skjer parringen til jul. med lamming i mai blir de sluppet på fjellet i juni. Derfor er lammene slaktemoden tidligere i Rogaland enn i Nord-Norge. Slik varierer slaktesesongen fra distrikt til distrikt, derfor har vi rik tilgang på ferskt lammekjøtt fra august til helt ut i november, men hovedsesongen er i september/oktober. 

Ulike saueraser i Norge

Sauerasene deles ofte i lette og tunge raser. Ofte har de ulike distriktene krysset frem en rase som er tilpasset terreng og driftsformen i området. Tunge norske raser er Norsk hvit, Dala og Rygja. Lettere raser er Spel og Steigar. I snitt får sauen to lam, men Spel får i snitt litt færre lam. Det er cirka 14 – 15 tusen sauebruk i Norge med 900 000 – 1 millioner sau til sammen. Trenden er at det går stadig mot færre men større bruk. Det blir slaktet mellom 1.2 – 1.3 millioner lam i Norge, og i fjor var det en økning på cirka 50.000 lam.  

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.3.29, server:MP-PRD-WEB07 24.09.2018 05:33:23