skip navigation
matprat logo
Lammestek

Lammekjøtt: På kjøkkenet

Lær om bruksområder, mengdeberegning og andre nyttige ting om lammekjøttet.

Lam eller får, hva er best?

  • Både lam og fårekjøtt er smakfullt kjøtt. Lammekjøtt er mild på smak, fårekjøttet har noe kraftigere smak.
  • Lammekjøtt har fine muskelfibre, og er mørt og saftig, mens fårekjøtt har litt grovere struktur.
  • Lam og fårekjøtt kan brukes til de samme rettene, men fårekjøtt trenger noe lengre tilberedningstid enn lammekjøtt.
  • Det aller meste av fårekjøttet som finnes i butikkene er lammekjøtt, men om du vil ha fårekjøtt kan jo et godt råd være å spørre etter det i ferskvareavdelingen.

Hvem kan spise lam?

Lammekjøtt spises over hele verden og er tillatt i de fleste religioner.

Hvilke stykningsdeler skal jeg velge?

Det er med lammekjøtt som med andre typer kjøtt. Det er viktig å velge riktig stykningsdel i forhold til hva som egner seg best til den retten du skal lage. Som en tommelfingerregel kan man si at stykningsdeler fra forpart, er best egnet til retter som koke lenge. Den lange tilberedningstiden vil gi mørt og velsmakende kjøtt.
Her kan du lære mer om stykningsdelene

Mengdeberegning

Å beregne mat til mange kan noen ganger være vanskelig. Av og til serverer man flere retter og må da minske noe på mengden kjøtt i hovedretten,

Mengdene som beskrives under er tenkt til situasjoner der det kun serveres hovedrett og til mennesker som er normalt sultne. Mengdeberegningen er per person.

Kjøtt uten bein                                  150 - 200 g  

Kjøtt med lite bein                           200 - 250 g  

Kjøtt med mye bein (fårikål, lammekotelett) ca. 300 g  

Pinnekjøtt (tørket)                           400 g (500 g for storspisere) 

Pinnekjøtt ferdig utvannet               530 g (650 g for storspisere)

Tining av lammekjøtt

For å unngå at unødvendig mye kjøttsaft siver ut ved tining, må tining skje langsomt og helst i kjøleskap eller kjølerom. Du kan beregne ti timers tining per kilo kjøtt i kjøleskap.

Har du hastverk kan du i "nødstilfelle" putte kjøttet i en tett plastpose og legge posen i iskaldt vann, men husk at rask tining alltid vil gå utover spisekvaliteten.

Hva er Asado?

Asado betyr at man griller helt lam. Mange griller helt lam til store begivenheter.

Det er her viktig å steke varsomt over forholdsvis lang tid. Dette gjør kjøttet ekstra saftig og mørt - så praktisk talt hver bit av lammet kan spises. På et normalt stort lam må man beregne minst 3 timers grilling.

Noen norske tradisjonsretter med lam

Lammekjøtt har lange tradisjoner i Norge.  Noen klassiske retter er fårikål, lammestek, lammefrikassè, pinnekjøtt og smalahove.

Noen berømte lammeretter

Lammekjøtt blir spist over hele verden, og noen eksempler på populære retter er alt fra den norske fårikålen, til mer eksotiske som lam tikka, lam klephtiko og til klassisk Mouton à la Bourguignonne.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.40, server:MP-PRD-WEB10 26.09.2017 02:09:28