Spekeskinke og spekekjøtt - Alt om kjøttpålegg - Råvarer fra A–Å - MatNyttig - MatPrat
skip navigation
matprat logo
Spekeskinke som pålegg

Spekeskinke og spekekjøtt

Speking av pølser og kjøtt har tradisjoner helt tilbake til vikingtiden i Norge. Spekemat har status som festmat og hører naturlig med ved alle store anledninger. De siste årene har norske produsenter hatt stort fokus på å forbedre kvaliteten på spekeskinka.


Foto:
 
MatPrat

Norsk spekeskinke har gått fra å være oversaltet og for lite speket til dagens spekeskinke med kvalitet som i stor grad kan sammenligne seg med spekeskinker fra Spania og Italia.

Til produksjon av spekeskinke blir det brukt hel skinke eller store stykker fra skinka på grisen. Spekeskinke selges ferdig oppskåret i tynne skiver, som helt stykke eller hel skinke.  Det er i dag et godt utvalg av norsk spekeskinke, og de fleste inneholder mindre salt enn før.

Det er også et bra utvalg av skinker med lengre modningstid, som gir bedre mørhet og mer utviklet smak. Standard spekeskinke har speke-/modningstid på  4-6 måneder, mens en godt lagret skinke er lagret 12 måneder eller mer.  Det finnes i dag et godt utvalg av både røkt og urøkt norsk spekeskinke i ulike prisklasser, som for eksempel vanlig spekeskinke, westfaler, langtidsmodnet eller vellagret spekeskinke.

Pitabrød fylt med en god spekeskinke, blåmuggost og litt ruccula er en smakfull avveksling fra de vanlige brødskivene.

 

Salt og godt med speket kjøtt

Det er ikke bare spekeskinke som blir saltet og tørket i et helt stykke. I handelen finnes det speket kjøtt fra får, storfe, hest, kalkun, reinsdyr og annet vilt. Spekemetoden er den samme som for spekeskinke, men ofte er speketiden kortere fordi helt magert kjøtt ofte har kortere salte- og tørketid. 

Det vanligste spekekjøttet ved siden av spekeskinke er fenalår. Fenalår er speket lår av sau eller lam. I handelen finnes fenalår helt, i stykker og i skiver.  De siste årene har det også vært en bra kvalitetsforbedring av fenalår. Trenden er også her å bruke mindre salt og forlenge modningstiden.  I butikken kan du finne speket kalkunfilet, reinsdyrkjøtt, elg og dyrekjøtt (som oftest hest).

Fenalår er typisk norsk, og smaker godt alene på flatbrød eller i kombinasjon med eggrøre.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.141, server:MP-PRD-WEB06 16.07.2018 21:53:58