Spekepølser - MatPrat
skip navigation
matprat logo
Spekepølser

Spekepølser

Å speke betyr kort og godt å salte og deretter henge til tørk. Det er lang tradisjon og kultur for speking i hele Europa, og opprinnelsen var behovet for å utnytte alt kjøttet fra slaktedyrene og oppbevare mat over lengre tid uten moderne hjelpemidler som kjøleskap og frysere.

Felles for alle spekepølser er at kjøttråvaren blir hakket eller kvernet, tilsatt salt og krydder, fylt i en tarm, og deretter hengt til tørk. Tradisjonelt inneholder spekepølser den råvaren som er tilgjengelig i distriktet, og lages både av svinekjøtt, storfekjøtt, fårekjøtt, geitekjøtt, hestekjøtt, innmat og vilt. 

Tykkelsen på spekepølsene avhenger av hvilken type tarm som blir brukt. En tykk pølse har lenger speketid enn en tynnere pølse. Enkelte spekepølser blir også røkt, noe som ofte ble brukt for å bedre holdbarheten ytterligere. Spekepølsetradisjonene har i stor grad holdt seg, men er ikke like stedbunden som tidligere. Nå lar vi oss inspirere av alt fra morrpølser fra Vestlandet til fyrrige salamivarianter fra sydlige breddegrader.

Salami i lange baner

Salami er den største gruppen av spekepølser, og inneholder vanligvis kun svinekjøtt eller en blanding av svin- og storfekjøtt.  Navnet salami stammer fra det italienske verbet salare, som betyr å salte. I salamipølser er det tilsatt spekk som blir hakket inn i pølsen, og skal synes i form av hvite spekkterninger. Mengden spekk, og størrelsen på spekkterningene varierer stort, og salamivarianter fra Syd-Europa kan inneholde både mer spekk og større terninger enn de norske variantene.

De senere årene har det også dukket opp magrere varianter hvor en del av spekket er erstattet med rent kjøtt.  I handelen finnes det en rekke salamivarianter, og utvalget av mer krydrede Syd-Europeiske varianter er økende. Her er et lite utvalg av hva som finnes i norske butikker: Napoletana, siliana, salamisnabb, mager salami, dansk salami, salami Toscana, salami med parmesan og kryddersalami.

Salami er en smaksrik spekepølse, og passer derfor perfekt i en matpakke.

Tradisjonelle norske spekepølser

Norske spekepølsetradisjoner er flere hundre år gamle, og det er stor variasjon av produkter fra distrikt til distrikt, avhengig av råvaretilgangen. Tidligere var det vanlig at hver gård laget sine egne spekepølser, og i de senere årene er det flere som har tatt opp igjen denne tradisjonen i en småskalaproduksjon. Dette fører til et spennende tilskudd til mangfoldet. Her kan kjøttråvaren variere veldig, og gode salamipølser kan lages av fårekjøtt, hestekjøtt, geit, hjerte, og noen svartpølser inneholder også blod.  Her er det bare å lese varedeklarasjonen for å se hva spekepølsa inneholder.

Fortsatt er salami, fårepølse, stabburspølse, svartpølser og ulike varianter morrpølse de mest populære spekepølsevariantene i Norge.

Tradisjonelle norske spekepølser er populære, og en del varianter finnes også i form av lokal småskalaproduksjon.

Pikante og «hotte» spesialpølser

Utvalget av spennende spekepølser har eksplodert de siste årene, og det er ikke bare utenlandsinspirerte pølser som pepperoni og chorizo som har kommet på markedet, men også en mengde nye spennende norske varianter.  Disse pølsesortene vil ikke bare krydre matpakka skikkelig, men er også godt egnet som spennende ingredienser i pasta, pizza, salater og ikke minst som tapas.  Sjekk utvalget neste gang du er i butikken – kanskje finner du varianter som chorizo, salchicha, reinsdyrpølse, pølse med lam og røde krydder og spekepølse med akevittkrydder.

Når du er litt matlei, og trenger litt ekstra spicy pålegg på brødskiva bør du prøve en av disse hotte og pikante spekepølsene.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.163, server:MP-PRD-WEB10 17.08.2018 23:18:59