Posteier og det litt sære pålegget - Alt om kjøttpålegg - Råvarer fra A–Å - MatNyttig - MatPrat
skip navigation
matprat logo
Leverpostei på brødskiva

Posteier og det litt sære pålegget

Leverpostei er den desidert mest brukte posteien i Norge, men det finnes også posteier med bare kjøtt og flesk, uten lever. Leverpostei fremstilles ved å blande hakket lever, kjøtt, løk, spekk, melk, kraft, mel, egg og krydder, og deretter bake den i ovn.


Foto:
 
MatPrat

For at posteien skal bli smørbar og få den rette konsistensen er det vanlig at lever og kjøtt blir kokt før det hakkes sammen mens ingrediensene enda er varme.  Den leverposteien som produseres for salg er normalt laget av griselever, kjøtt og flesk. Leverpostei kan også lages med storfe- og fuglelever. Det finnes en rekke varianter av posteier, hvorav en del nærmer seg den mer internasjonalt anvendte kategorien paté. Vanlige norske varianter er gullpostei, ovnsbakt postei, baconpostei, mager postei og pepperpaté.

Middagsrester og det litt sære pålegget

Det er nesten ingen begrensninger på hva som er mulig å bruke som kjøttpålegg, og det finnes helt klart mange sære påleggsvaner rundt om i Norge.  Det er vanlig å ha middagsrester på brødskiva, og skiver av stek, kald ribbe, kjøttkaker og kjøttpudding er supert pålegg.

Rester av skinkestek kan bli til de lekreste smørbrød.

Kald blodpudding på brødet er vel også passe sært, men veldig godt med salt smør og litt sirup.

Som mange andre nyvinninger ble fleskepølse“oppfunnet” ved en feil. Under produksjon av medisterpølse ble salt en gang tilsatt helt til slutt i stedet for med én gang, noe som gjorde at fett og kjøtt skilte seg under koking. Pølsa fikk en myk og smørbar konsistens, og ble straks populær hos enkelte. 

Kokt oksetunge er også et vanlig, men kanskje litt sært pålegg som finnes i flere varianter i handelen. 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.160, server:MP-PRD-WEB07 15.08.2018 22:55:23