skip navigation
matprat logo
Kalkunbiff

Kalkun: På kjøkkenet

På grunn av den milde smaken, passer kalkunkjøttet til de fleste krydder og tilbehør.

Hvor lenge er kalkun holdbart?

Når du har kjøpt kalkun må det som andre kjølevarer, legges rett inn i kjøleskapet når du kommer hjem.

Der er kalkunen holdbar til påstemplet dato, hvis du ikke har åpnet emballasjen. Med åpnet emballasje er kalkunen eller kalkunproduktene holdbare i to-tre dager i kjøleskap.

Hvor lenge er kalkunkjøtt holdbart i fryseren?

Hvitt kjøtt har en høy andel umettede, sunne fettsyrer, hvorav mesteparten er under skinnet. Dette fettet vil etter noen måneder begynne å få litt harsk smak, selv i fryseboksen. Kalkun har mindre fett enn kylling, og kan derfor oppbevares noe lenger i fryseren. Kalkunen kan oppbevares i fryseboks i 1 år.

Er det tillatt å spise kalkun i alle religioner og kulturer?

På alle verdens matbord finner vi kalkun og kalkunretter. Kalkun er tillatt i alle kulturer og religioner.

Hvor mye kalkun skal jeg beregne pr person/porsjon?

På hel kalkun beregner man ca 500 gram pr. porsjon/person. Har man rent kjøtt, for eksempel filet eller bryst regner man ca. 200 gram pr. porsjon/person.

Egner kalkunkjøtt seg til marinering?

Ja! Kalkunkjøtt egner seg ypperlig til marinering. Kjøttet trekker lett til seg smak og harmonerer med mange typer krydder og oljer.

Hvor mye fett inneholder en kalkun?

Hel kalkun med skinn inneholder 13,8 % fett.

Brystfileten uten skinn har forsvinnende lite fett. Bare 0,5 %.

BRUKEN AV DE VANLIGSTE PRODUKTENE

Kalkun indrefilet

Er en egen liten filet som sitter på innsiden av kalkunbrystet. Stekes forsiktig til den er bare så vidt gjennomstekt. Serveres gjerne hel som kalkunbiff.

Kalkunfilet med skinn

Kalkunfileten veier ca. 1500 g. Den omsettes fersk. Kalkunfilet med skinn er godt egnet for helsteking. Fyll gjerne hakkede urter, farse eller annen type stuffing under skinnet.

Kalkunfilet uten skinn

Kalkunfileten veier ca. 750 g eller ca. 1500 g. Den inneholder kun 0,5 % fett. Kalkunfilet uten skinn egner seg særlig godt til å skjæres ut som snitsler eller biffer.

Pålegg av kalkun og kylling

Finnes i mange varianter, fra mager og ”kokt som skinke” til spekemat! Mange har lavere fettinnhold og høyere andel umettet fett enn de tilsvarende påleggstypene av rødt kjøtt.

Pølser av kalkun og kylling

Det kommer stadig flere pølsevarianter av hvitt kjøtt, alle med lavere fettinnhold og høyere andel umettet (sunt) fett enn de tradisjonelle pølsene. Det er da greit å vite at alle barn i barneselskapet kan spise de samme pølsene, så lenge de er laget av hvitt kjøtt; det er tillatt i alle kulturer og religioner.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.5.1.34, server:MP-PRD-WEB10 24.08.2017 06:56:13