skip navigation
matprat logo
Samlebilde av pålegg, råvare

Én kalkun – mange muligheter

Siden det ikke er alle som spiser vår tradisjonelle julemat av svinekjøtt, passer det bra å servere kalkun i flerkulturelle lag. Kjøp en hel kalkun, del den opp og tryll fram ulike retter, til pålegg så vel som til varme måltider.

Med utgangspunkt i en hel kalkun, og noen raske kutt med kniven, kan du enkelt dele fuglen i de ulike stykningsdelene. Samlet kan lår, overlår, brystfilet og skrog bli til deilig rull, sylte, jule-“skinke “ og suppe. Den milde, fine smaken av det hvite kjøttet lar seg godt kombinere med alle julens kryddere og faste tilbehør. 

Alternativ julesylte


Julesylte av kalkun

Fargeforskjellene på kalkunkjøtt ulike steder på fuglen kan utnyttes til fulle i kalkunsylte: Lyst og mørkt kalkunkjøtt legges lagvis, og vi får en sylte helt uten synlig fett. Likevel blir den saftig og god, og med deilig smak av julekrydder. 

Skinke av bryst

Aprikosfylt kalkunrull

Og hva med en god jule-“skinke” av kalkunbrystfilet, med sprø skorpe av brød og malte hasselnøtter? Eller kalkunrull med deilig fyll av aprikoser og urter eller med gåselever, for å by på noe ekstra? For å ffull utnyttelse av hele fuglen, kan du toppe det hele med å koke kraft på skroget og servere en deilig suppe.

Nye juletradisjoner

Selv om julemattradisjoner er godt forankret her til lands, kan en vri på den tradisjonelle julematen altså være vel verdt å prøve. Alle kan spise den samme maten, og den hele kalkunen gjør ikke et stort innhogg i lommeboka.

Tining av frossen kalkun

For å minske væsketapet bør kalkunen tines i kjøleskap eller et kjølig sted. Det tar 2-3 døgn å tine en middels stor kalkun. La kalkunen være tildekket under tining og fjern innmatposen så snart kalkunen er tint.

Kalkunen på ca. 6 kg deles i to fileter, to overlår, to skanker/leggben, vinger og skrog.

Kok kraft på skrog og avskjær.

Oppdeling av hel, rå kylling/kalkun

1. Skjær et snitt langs brystbenet og ned ved halsen langs ”ønskebenet”. Skjær ut brystfileten ved å la kniven følge skroget fra toppen og ned mot vingefestet. Løsne fileten ved å skjære et snitt på utsiden, fra lårfestet mot vingefestet. Gjør det samme på motsatt side.

2. Press låret på kalkunen utover og snitt i skinnet. Brett ut så det knekker i leddet. Skjær over i leddfestet for å løsne låret fra resten av kalkunen.

3. Del lårene ved å skjære i leddet. Bøy litt på benet, så finner du lett leddet. Skjær av vingene ved leddfestet og del dem over i leddet.

Ben ut overlåret slik

1. Bruk en liten spiss kniv og skjær et langsgående snitt i kjøttet inn mot benet. Bruk tommel og pekefinger til å frigjøre benet. Skjær/skrap løs knokene på hver side av benet.

2. Brett ut overlåret og fjern eventuelle hinner, sener og blodrester.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.3.29, server:MP-PRD-WEB08 23.09.2018 00:29:20