skip navigation
matprat logo
Ribbesylte 1

Julepålegg, ruller og sylter

Det er en stund siden julepålegget ble laget hjemme på eget kjøkken, men det er fortsatt en del som holder på tradisjonen med å legge en sylte eller sy en kjøttrull til jul. 

I dag er det stadig flere entusiaster som synes det er hyggelig å invitere venner på juleverksted, og friske opp mormors gamle kunster. Men for alle oss andre som gleder oss til julens gode pålegg, så er det heldigvis et bra utvalg av sylter, ruller, skinker og posteier i butikken.

Sylte

Sylte er det karakteristiske julepålegget som stort sett bare er å få kjøpt i jula. Tradisjonelt ble den laget av grisehode, som fulgte med på kjøpet når den hele eller halve julegrisen var innkjøpt.  Ett halvt hode er nok til en sylte på ca. 1 kg, og syltekjennere mener at sylte laget av hode er det desidert beste. Men svinebog kan også brukes i sylta. Prinsippet er det samme, kjøtt og spekk skal legges lagvis med et lag svor over og under.

Det finnes også et par snarveier til sylte: Ribberull og buklistsylte er såpass enkelt å lage at de fleste bør få det til. Ikke vær redd for å bruke godt med krydder. I oppskriftene blir det ofte for lite. I butikken finnes det heldigvis et bra utvalg. Syltesortene varierer litt i forhold til hvor du bor i landet. Noen vil ha sylta grå, andre vil ha den rødlig og tilsetter litt nitrittsalt. Sylte fås kjøpt hel, halv og ferdig oppskåret.

Rull

Både lammerull og okserull er klassisk julepålegg, men er også å få kjøpt ellers i året. Lammerull og okserull lages på omtrent samme måte. Det som trengs er rulleskinn, kjøtt og eventuelt litt spekk. Rulleskinnet er fra svangen, som er den benfrie delen av siden på dyret. Prinsippet for rull er at rulleskinnet brettes ut, og skiver av kjøtt, krydder og gelatin legges lagvis i midten og deretter rulles sammen. Rullen kan enten sys sammen med nål og tynn hyssing, eller surres med hyssing. Både rull og sylte presses i form eller syltepresse etter koking. 

Julepostei

Leverpostei lages i mange varianter, og juleposteien inneholder gjerne litt ansjos og ekstra julekrydder for å få den rette julesmaken. Julepostei inneholder svinelever, småflesk og eventuelt svinekjøtt. Ellers er ingrediensene krydder, salt, mel, egg, ansjos og en fløteskvett. Julepostei er relativt lett å lage selv, særlig hvis du har en foodprossessor. Ellers er det mange varianter med juleposteier i butikken. De finnes i både fine og litt grovere sorter. 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.3.51, server:MP-PRD-WEB08 22.10.2018 18:31:50