Julens utvalg i butikken - Alt om juleproduktene - Råvarer fra A–Å - MatNyttig - MatPrat
skip navigation
matprat logo

Julens utvalg i butikken

Når jula nærmer seg endrer utvalget på kjøtt og pålegg i butikk seg kraftig, og det dukker opp varianter som ikke selges ellers i året. Er du litt utrent i norske julemattradisjoner kan det være litt av en utfordring å finne ut av hva de forskjellige variantene er, og hva de kan brukes til. 

Tekst:
Even Nordahl, Seniorrådgiver samfunn og bransje

Foto:
 
matprat

For når jula kommer er det tradisjoner som gjelder. De varierer sterkt fra landsdel til landsdel, og har dype røtter. Men når nye familiebånd knyttes, går utviklingen sakte mot at de distriktvise tradisjonene blandes med hverandre, og nye tradisjoner dukker opp. 

Det er spesielt to av husdyra våre som dominerer norsk julemat. Aller mest er det svinekjøtt, eller julegris som det heter i jula. Og så kommer lammekjøttet, som en god nummer to. Kalkunen har seilt inn som en «nymotens sak» i jula, og er såpass godt etablert at den også snart kan regnes som en tradisjon.

Storfekjøtt er ikke særlig «julete» i det hele tatt, bortsett fra okserull og oksetunge. Og mange velger en staselig oksefilet til romjuls- eller nyttårsfesten. Det er også flere og flere som ønsker å ty til raffinert, eksklusiv og litt annerledes mat i jula. Da kan det passe bra med kalvekjøtt, and, reinsdyrkjøtt og kanskje ryper for de som er så heldige å ha en jeger i familien.

Reisdyrfilet er eksotisk og eksklusiv høytidsmat.

Tradisjoner i langsom endring

Juletradisjonene endrer seg sakte, og det gjør produktene også. Men det går i retning av forenkling. Julepålegget lager de færreste selv, ribba fås ferdig krydret, og pinnekjøttet ferdig utvannet. En annen sterk trend er alle spesialvariantene med en særskilt opprinnelse eller historie. Derfor er utvalget av julemat større enn aldri før, og det finnes vel ikke dager nok i jula for å komme seg igjennom hele sortimentet. 

Et tips er å være nysgjerrig på nye ting, og samtidig bygge videre på egne familietradisjoner. Husk at jula er mye mer enn bare julaften!  Med alle de flotte, rause, gedigne og kanskje litt sære råvarene som er tilgjengelige, er det bra at det er en hel uke mellom jul og nyttår! 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.163, server:MP-PRD-WEB06 19.08.2018 21:15:30