skip navigation
matprat logo
Ribbe - klassisk julemat

Julemat av svinekjøtt

Vi skal ikke lenger enn én generasjon tilbake før det var vanlig å kjøpe inn en hel eller halv gris til jul. På den måten ble det rimeligere å sikre seg at det ble nok mat gjennom hele julen. Fortsatt er svinekjøtt populære julemat.

Tekst:
Even Nordahl, Seniorrådgiver samfunn og bransje

Foto:
 
MatPrat

Tradisjonelt står svinekjøttet sterkest i Midtnorge, på Østlandet og på Sørlandet. Men julegrisen står sterkt nordover også. Ryktene sier at også vestlendingene tyr til litt svinekjøtt etter ett par dager med fårekjøtt. Julegrisen var selvsagt levert med hode og labber, og alt skulle brukes. Det ble laget i stand sylter, ruller, medisterkaker, pølser, steker og ikke minst ribbe, som var øremerket julaften. For ikke mange år siden var fett status og mangelvare. Og julaften skulle den gjeveste maten på bordet, og da var ribba med sitt rause fettinnhold den klare vinneren. Dagens gris har slanket seg betraktelig, og for å gjøre ribba enda litt magrere selges gjerne ribba med svinekammen på.  

Varianter av ribbe

Tynnribbe

Ribba holder fortsatt stand som den mest populære middagen på julaftens. Ribbe er den benholdige delen av siden på grisen, og fås i flere varianter. Standardribba er tynnribbe, som med andre ord er sideflesk med ben og svor. Midtribbe er hele midtdelen av grisen, både ribbe og svinekam med ben. Familieribbe er det samme som midtribbe, men kotelettbeinet er fjernet for at den skal bli både lettere å steke og skjære opp. Det har også kommet til både ferdig krydret ribbe, og ferdig stekt ribbe. 

Er du én av de som måler ribbemåltidets suksess i hvor sprø svoren blir? Da er det én ting som gjelder, å velge en ribbe med et godt fettlag under svoren. For et godt fettlag er det viktigste kriteriet for å lykkes med sprø svor. 

Familieribbe er et bra kjøp – både ribbe og svinekam i ett! Er du litt lur så har du to middager med samme stykket. Skjær av svinekammen, den magre, kjøttfulle enden hvor ytrefileten sitter. Dermed har du både klassisk ribbemiddag og svinekam, som du for eksempel kan fylle med svisker og epler.
 
Midtribbe

Familieribbe

Skinkestek

Skinkestek bør absolutt ha en fast plass på middagsbordet i julen. Skinke er det samme som låret på grisen, og skinka er grisens mest kjøttfulle del. Skinkestek er både magert kjøtt, og bra med sprø svor på utsiden. – Dermed mat som passer for de fleste. 

Tradisjonelt var skinkesteka med ben, nå er det vanligste skinkestek uten ben. Ulempen med skinkesteker uten ben er at de er svøpt i et nett som gjør det litt vanskelig å få sprø svor. Så tipset til elskere av «bestemors» skinkestek er å kjøpe et stort stykke skinke med ben og svor, og tilberede den på gamlemåten.

Juleskinke

Juleskinke er rett og slett en skinkestek som er lettsaltet og røkt. Men skinken fås også urøkt, og noen steder i en sukkersaltet variant. Sistnevnte er en bror av svenskenes «julskinka». Juleskinke kan selges hel med ben, og da er det absolutt hele skinka på grisen som blir saltet og røkt. Har du en liten husholdning er det lurt å gå for en mindre og benfri skinke. Den fås både rå og kokt, og med eller uten svor. Skal du servere skinka hel og varm er det best å gå får den som er rå. Er du ute etter skinke som julepålegg er den ferdig kokte midt i blinken. Kok juleskinken i usaltet vann, eller pakk den inn i aluminiumsfolie og kok den i ovnen. 

Svinekam

Svinekam er et annet ord for ytrefilet med fett og ben. Dette er ryggen på grisen, og er også det samme stykket som blir brukt til koteletter. Helstekt svinekam med svor er danskenes julefavoritt.  Det beste er å skjære av ryggbenet før den stekes, da blir den lettere å skjære opp. Pass på at den er bare er så vidt gjennomstekt. Hev varmen litt på slutten, så blir svoren sprø og god.

Lettsaltet og røkt svinekam

Dette er naturell svinekam, som er lettsaltet og røkt. Det vanlige er å tilberede og bruke svinekammen på samme måte som juleskinke. Den er også ypperlig å bruke som julepålegg. 

Bacon

I jula spises det masse bacon som tilbehør til lutefisk. Og for dem som ikke er så glad i lutefisk er det fint med godt tilbehør. Derfor er det lurt å beregne rikelig. Bacon fås ferdig oppskåret i små terninger, eller du kan gjøre jobben selv og kjøpe ett helt stykke. Bacon passer også bra i kalkunstuffing, og på toppen av hjemmelaget leverpostei.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.3.28, server:MP-PRD-WEB06 19.09.2018 08:43:28