skip navigation
matprat logo
Syltelabber med tilbehør

Den sære julematen

I vårt langstrakte land med høye fjell, dype daler og tradisjoner basert på sterk begrensing i råvaretilgangen, har det rundt omkring dukket opp mange sære og morsomme julemattradisjoner. 


Foto:
 
MatPrat

Felles for alle er at de stammer fra en tid med knapphet på råvarer. Alt på dyret skulle tas vare på, deriblant hode, føtter og innmat!  Det morsomme er at til tross for mye bedre levevilkår, fraktmuligheter og tilgang på råvarer, lever disse sære tradisjonene i beste velgående. Kort sagt har julematen gått fra tradisjonell matauk til spennende kultmat.

Svinehode

Det er overraskende mye kjøtt på et svinehode, og det er vel bare selve «innpakningen» som er litt sær, for smaken er fortreffelig!  Svinehode blir brukt ferskt til hodesylte, ellers var det før obligatorisk å ha et helt svinehode på julebordet. Dette ble lettsaltet, røkt og kokt. Smaken er omtrent som juleskinke, bare enda bedre.

Smalahove

Smalahove har sin opprinnelse på Vestlandet, men har nå spredd seg over hele landet som kultmat. Det er mye god mat på et smalahove, og smaken minner om pinnekjøtt. Hodene blir kløyvd, vasket og renset. Ulla blir svidd vekk med en brenner, og hodene blir deretter saltet og røkt. Smalahovene skal kokes i rikelig med vann og serveres med kålrotstappe. Er det pyser til stede i smalahovelaget er det greit å servere vossakorv som tilbehør. 

Salt oksetunge

Oksetunge er nydelig julepålegg, og har en karakteristisk smak. Skåret opp i skiver er den ikke skremmende i det hele tatt, men en hel rå tunge kan kanskje se litt bestialsk ut. Oksetunge selges som oftest lettsaltet og rå. Koketid er ca. 3 timer, og er ferdig når skinnet slipper kjøttet.  Oksetunge fås også kjøpt som ferdig pålegg

Syltelabber og smalaføtter

Her har vi maten for entusiaster! Lite mat og mye smak, som passer godt med en dram eller to som tilbehør. Griselabber er vasket og kokt, deretter saltet i en mild saltlake. Smalaføtter blir gjerne laget samtidig med smalahove. Ulla er svidd bort, og de er vasket, saltet og ofte røkt. Det heter seg at man kan ta en liten dram for hvert ben man finner i en griselabb, men en labb har ganske mange ben, så det er vel greit å holde telling på både bein og drammer.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.4.9, server:MP-PRD-WEB10 21.11.2018 21:46:01