Hva finnes av grillmat? - Alt om grillråvarene - Råvarer fra A–Å - MatNyttig - MatPrat
skip navigation
matprat logo
Grillet entrecôte med jordbærsalsa

Hva finnes av grillmat?

Det finnes mye god grillmat ute i butikkene. Her kan du lese litt om de ulike grillproduktene og få noen tips til hva de kan brukes til.

Svinekjøtt

Svinekjøtt er super grillmat, og derfor finnes det også utrolig mange grillprodukter av svinekjøtt.

Indrefilet, ytrefilet og svinekam

Først og fremst har vi de hele filetene, indrefilet og ytrefilet, som også går under betegnelsen svinefilet. I tillegg har vi svinekam som er det samme som ytrefilet. Forskjellen er bare at den har en liten fettrand utenpå kjøttet, akkurat slik det er på koteletter.

Hel svinefilet griller du ved å brune den raskt på begge sider på direkte varme. Flytt deretter fileten over på indirekte varme og etterstek til ønsket kjernetemperatur. Svinefilet er medium stekt på 70 °C og gjennomstekt på 75 °C. Du kan beregne ca. 40 minutter steketid per kilo kjøtt. Vi anbefaler at du stikker et steketermometer inn i den tykkeste delen på fileten når kjøttet ligger på indirekte varme og følger med på kjernetemperaturen for å unngå at kjøttet blir for mye eller for lite stekt.

Biffer av svin

Ytrefilet av svin eller svinefilet selges også i skiver. Det samme gjør svinekam og flatbiff fra skinka. Et annet navn på svinekam i skiver kan være grillfilet, mens skiver av flatbiff kalles skinkebiff. Slike svine- eller skinkebiffer er rask grillmat. 3-5 minutter på hver side på medium varm grill er alt du trenger. Tynne skiver svinefilet trenger bare et par minutter på hver side.

Koteletter og sommerkoteletter

Koteletter er et annet godt grillprodukt fra samme del av grisen. Lettsaltet og røkte koteletter er bedre kjent som sommerkoteletter. Kanskje nettopp fordi de er så supre og grille, og det smaker godt med ekstra smak på maten på varme sommerdager. Grill kotelettene på samme måte som svinebiffene, 3-5 minutter på hver side på medium varm grill.

Svinenakke

Svinenakke er i vinden som aldri før, og er det du bruker om du vil lage ditt eget pulled pork. Du kan også finne svinenakke i butikken under navnet nakkefilet. Kjøttet har en fin fettmarmorering, slik du kjenner igjen fra nakkekotelettene som er fra samme del av grisen.

Før grilling bør svinenakken krydres med en rub. Kjøp ferdig krydderblanding eller lag din egen rub. Grill svinenakken raskt på alle sider over direkte varme. Flytt så kjøttet over på indirekte varme og la det steke til ønsket kjernetemperatur. Svinenakke er medium stekt på 70 °C og gjennomstekt på 75 °C. 1,5 kg svinenakke trenger 1,5-2 timer på grillen (ved 175 °C).

Skal du lage pulled pork selv må du smøre deg litt mer tålmodighet. Svinenakken skal nemlig grilles på indirekte varme (rundt 150 °C) på kullgrill eller i smoker til kjernetemperaturen viser 86-92 °C. Du bør beregne ca. fem timer.

Flintstek og svinebog i skiver

Flintstek er store, tykke skiver av skinke med ben. Flintstek er både saftig og smakfull, og populær grillmat om sommeren. Et godt råd er å snitte i svoren før steking, så kjøttet ikke vrir seg så lett. Grill flintstekene på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. Legg dem over på indirekte varme når de har fått en fin grillfarge, sett om mulig på lokk og grill i ytterligere 10-15 minutter. Snu ofte for jevnt resultat. Pensle eventuelt med en grillsaus eller glaze når det nærmer seg servering.

Det finnes også skiver av svinebog i butikkene. På samme måte som flintstek er den ypperlig til grilling, og tilberedes på samme måte.

Ribbe og spareribs

Både tynnribbe, grillribbe og ulike former for spareribs kommer fra siden på grisen. Dette er ikke spesielt magert kjøtt, men er desto mer saftig og ideelt for grilling. Grillribbe grilles først på direkte varme i 1 minutt per side, og deretter på indirekte varme i 3-4 minutter.

I butikkene finnes det flere typer spareribs som er forkokt og kun trenger oppvarming før servering. Slike forkokte spareribs pakkes inn i et stykke aluminiumsfolie og legges på indirekte varme med lokk i ca. 15 minutter, eller til det er varmt. Ha eventuelt på grillsaus eller glaze som følger med i pakken.

Forkokt spareribs kan også grilles på direkte varme i 10-15 minutter. Snu ofte. Pensle med en grillsaus på slutten av grilltiden.

Den aller beste spareribsen lager du antagelig fra bunnen av selv. Da må du kjøpe rå spareribs, enten baby back spareribs, St. Louis style spareribs eller Texas spareribs. Start med å ta av hinnen som ligger på bena. Det kan være litt vanskelig, men vil gjøre spareribsen mye mørere. Rub ribsene med grillkrydder og grill dem på indirekte varme. Ved 100 °C kan du beregne 4 timers grilltid. Pensle med bbq-saus hvert 20. minutt den siste timen. Dersom du griller ved 175 °C kan du beregne 2 timers grilltid, men da må du passe på at de ikke blir tørre.

Grillspyd

Til grillspyd må du bruke mørt kjøtt. Velg indrefilet, ytrefilet, flatbiff eller svinekam i skiver. Grill spydene på alle sider i ca. 10 minutter til sammen. Snu dem flere ganger underveis.

Helgrillet gris

Til fest eller store anledninger med mange gjester kan man helgrille gris. Her kan du lese  hvordan du kan helgrille smågris: http://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/helgrilling-av-smagris/

Storfe

Storfe har mange store fileter og biffer som er ypperlig å legge på grillen. Store fileter er perfekt grillmat når du har mange gjester.

Ytrefilet og indrefilet

Hel ytrefilet grilles på direkte varme i 4–5 minutter på hver side. Flytt kjøttet til indirekte varme og la kjøttet ettersteke i 30-35 minutter til ønsket kjernetemperatur. Indrefilet grilles omtrent på samme måte. Legg fileten på direkte varme til den blir fint brun rundt det hele. Snu ofte. Flytt den over til indirekte varme og stek videre i 35-45 minutter til ønsket kjernetemperatur.

Biff

Grillet biff er super kosemat om sommeren. Biff av indrefilet, ytrefilet, mørbrad og entrecôte grilles på middels sterk varme i 2-3 minutter på hver side. Når kjøttsaften begynner å piple på oversiden kan du snu skivene og steke de videre til rosa kjøttsaft pipler frem.

T-benstek

T-benstek er ca. 2,5 cm tykke skiver av filetkammen. Hver skive består av indrefilet og ytrefilet med ben. La T-benstekene grille ca. 10 minutter på hver side på middels varme, snu dem ofte.

Grillspyd

Biffkjøtt er ypperlig til grillspyd. Grill spydene på direkte varme i 2-3 minutter. Snu dem ofte. Legg dem over på indirekte varme når de har fått en fin, jevn farge. Sett om mulig på lokk. La spydene ligge et par minutter til de er ferdig stekt. Har du grillspyd med ekstra store biter bør du grille spydene på vekslende direkte og indirekte varme i ca. 20 minutter, eller til de er stekt slik du liker det.

Kjernetemperatur

Samme kjernetemperatur gjelder for alle biffer og fileter. Kjøttet er lite stekt på 55 °C, medium på 60 °C, medium pluss på 65 °C og gjennomstekt på 70 °C.

Short ribs

Short ribs er omtrent som spareribs, bare fra storfe. Short ribs smaker fantastisk på grillen. Short ribs grilles over lang tid på indirekte varme. Det vil si 100 – 125 °C i 3-5 timer.

Lam

Det finnes mye godt lammekjøtt som smaker fantastisk når det er grillet.

Lammelår i skiver

Lammelår i skiver blir saftig og godt på grillen. Disse kan du grille raskt på sterk varme i ca. 2 minutter på hver side, og flytte dem over på indirekte varme, legge på lokket på grillen og la dem ettersteke i 3-4 minutter.

Lammekoteletter

Lammekoteletter er like enkelt. Grill kotelettene først i 2 minutter på hver side på direkte varme, og deretter på indirekte varme i 3-4 minutter. 

Flatbiff av lam

Lam flatbiff kommer fra lammelåret. Du finner den også i butikken som lammeplomme eller lammebiff. Dette er mørt og godt kjøtt som du gjerne kan grille som et helt stykke. Legg fileten på direkte varme til den blir fint brun rundt det hele. Snu ofte. Flytt den over til indirekte varme og stek videre til ønsket kjernetemperatur. Lammebiffen er lite stekt på 55 °C, medium på 60-65 °C, medium pluss på 70 °C og gjennomstekt på 75 °C. Flatbiff fra lam er dessuten ypperlig til grillspyd.

Lammecarré

Lammecarré er eksklusivt og nydelig kjøtt du gjerne kan servere gjester når dere ikke er så mange. Beregn 2 personer per lammecarré. Grill carreen i ca. 2 minutter på direkte varme. Flytt den over på indirekte varme og grill videre til ønsket kjernetemperatur. Kjøttet er lite stekt på 55 °C, medium på 60-65 °C, medium pluss på 70 °C og gjennomstekt på 75 °C.

Ytrefilet av lam

Ytrefilet av lam, eller lammefilet som den ofte kalles, er mørt og flott biffkjøtt som er ypperlig for helgrilling, men kan også brukes til lammebiffspyd.

Helgrillet lam

Til fest eller store anledninger med mange gjester kan man helgrille LAM. Her kan du lese  hvordan du kan grille et helt lam: http://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/helgrilling-av-lam/

Kylling og kalkun

Kyllingfilet er magert kjøtt som tar lett til seg andre smaker, og kan gjerne kan ligge i en marinade før grilling. Grill kyllingfileter på middels varme i ca. 5 minutter på hver side til de er gjennomstekt.

Kyllinglår, kyllingklubber og overlår

Kyllinglår inneholder noe mer fett enn kyllingfiletene og tåler noe mer varme. Grill lårene først på direkte varme et par minutter på hver side, slik at de får en fin stekeskorpe. Legg deretter lårene over på indirekte varme og grill dem videre i 35-40 minutter. Snu dem innimellom slik at de ikke svir seg.

Deler du kyllinglåret i to, så får du kyllingklubber og overlår. Kyllingklubber kan du grille på samme måte som for hele lår, men du kan beregne noe kortere grilltid før de er ferdige.

Overlårene kan krydre med en rub og legge i smurt aluminiumsform eller ildfast form og grille på indirekte varme under lokk i ca. 1 time og 15 minutter. Pensle kyllingstykkene med bbq-saus 2-3 ganger de siste 15 minuttene av grilltiden, for å få en blank og fin overflate med masse god smak. Dette er super kosemat du absolutt bør prøve.

Ferdig grillede kyllinglår er enkel grillmat. De trenger kun oppvarming før de er serveringsklare. Kyllinglårene er gjennomvarme på rundt 10-15 minutter.

Grille hel kylling

Har du en grill med lokk er det heller ikke noe problem å grille en hel kylling. Krydre kyllingen med en rub og tre kyllingen på en halvfull ølboks. Sett kyllingen på indirekte varme med lokk og grill kyllingen i 70-90 minutter. Stikk et hull i låretfestet på kyllingen for å se om saften som renner ut er klar.

Vingeklubber er den innerste delen av kyllingvingen. Det er skikkelig kosemat! Ofte selges de ferdig stekt og krydret under navnet hot wings eller buffalo wings. Disse kyllingvingene trenger kun kort tid på grillen for å blir gjennomvarme.

Kalkunfilet

Kalkunfilet i skiver (kalkunbiff) Pensle kalkunbiffer med olje, krydre med salt og pepper. Grill biffene på direkte varme i 2 minutter på hver side. Legg biffene på indirekte varme og grill videre i ca. 4 minutter.

Pølser, hamburgere og grillspyd

Ventepølser er etter hvert blitt et begrep fordi pølser er serveringsklare etter få minutter på grillen. Dermed kan vi stagge sulten til resten av grillmaten etter hvert kommer på løpende bånd. Nå finnes det imidlertid et rikt utvalg i pølser, så her er det muligheter for å utforske nye pølsesorter og ikke minst litt nytt tilbehør til pølsa.

Grillpølser og snadderpølser

Vanlige grillpølser kan legges på grillen som de er, mens såkalte snadderpølser bør få noen små skråsnitt på hver side av pølsene, for å unngå at de sprekker. Legg pølsene på varm grill og grill til de er pent gylne rundt det hele, 2-3 minutter.

Hamburgere, sliders og kjøttdeigspyd

Hamburgere og sliders trenger 2-3 minutter på hver side på varm grill. Legg eventuelt en osteskive på burgeren mot slutten av grilltiden for å få cheeseburger. Hamburger bør serveres gjennomstekt.

Grillspyd med kjøttdeig er enkelt for barn å spise. Kjøttdeigen kan også krydres godt for å få litt spicy og god smak. Det kan være lurt å grille kjøttdeigspydene på et ark aluminiumsfolie, penslet med olje, for å være sikker på at de ikke henger seg fast i grillristen. Beregn ca. 5 minutter på hver side.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.163, server:MP-PRD-WEB06 17.08.2018 20:41:08