skip navigation
matprat logo
Gravet laks

Fisk og skalldyr: I butikken

Det er mye å velge mellom og mange ting å tenke på, når man står foran fiskedisken.

Dette skal du se etter når du kjøper fersk fisk:
Skinnet på fisken skal være blankt og glatt. Har fisken ligget en stund, blir den blass.  Fisk skal lukte friskt av hav og sjø.

Øynene skal være klare, blanke og litt utstående. Øynene blir mattere, gråere og synker litt inn i hodet, hvis fisken har ligget en stund.

Gjellene skal ha en klar og fin rødfarge med tydelig markerte stråler. Unntak er makrell som kan ha mørkere gjeller.

Fersk fisk av god kvalitet er stiv og har fast konsistens. En fiskefilet skal være fast, blank uten særlig spalting i muskulaturen/fiskekjøttet.

Holdbarhet:
Det kommer litt an på hva slags fisk og hvilken sesong det er. Fisk som behandles riktig og holdes kjølig på is, hele veien fra hav til butikk, (ubrutt kjølekjede) bevarer den ferske kvaliteten i gjennomsnitt 10 dager etter den er fanget eller slaktet/sløyet.

Laks, kveite, sei og torsk trenger noen dager ekstra for å få den gode smaken. Fet fisk som sild og makrell har noe kortere holdbarhet.

Mengdeberegning:
Fisk, sløyet eller i skiver               300-400 g per person

Fiskefilet                                    200-250 g per person

Lutefisk                                     500-1000 g per person

Reker med skall                         400-500 g per person

Krabbe, hummer                        1 stk à 200-500 g per person

Kreps                                        8-10 stk per person

Skjell                                        500-600 g per person

Av lettsaltet, røykt fisk og fet fisk som laks, kveite, sild og makrell kan man beregne noe mindre.

 

Kilde: godfisk.no

 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.43, server:MP-PRD-WEB10 20.10.2017 09:14:09