skip navigation
matprat logo
Koking av egg

Egg: På kjøkkenet

Har du egg i kjøleskapet, har du alltid mat!

Oppbevaring av egg i kjøleskap

Egg oppbevares best kjølig (ca. 4 °C). Eggeskallet er porøst og tar lett til seg smak fra matvarer med sterk lukt hvis disse ligger i nærheten av eggene.

Kan egg fryses?

Egg kan fryses, men de må knekkes først. Da kan man velge om man vil fryse plomme og hvite hver for seg, eller om man vil fryse hele egget. Uansett er det lurt å vispe massen litt sammen først. Både eggeplommen og -hvitens gode egenskaper opprettholdes etter frysing.

Bør egg romtempereres før bruk?

Eggets egenskaper kommer best frem når eggene er romtemperert. Vi får høyere volum under pisking. Det er lettere å få med all eggehviten, som ellers har en tendens til å henge litt igjen i skallet. Det er også lettere å få skilt plommen fra hviten.

Hvorfor sitter skallet fast i egget etter at det er kokt?

Kokte egg kan være vanskelig å skrelle når de ikke har vært romtemperert før koking. Det er derfor lurt å romtemperere eggene hvis man har som formål å skrelle dem etterpå.

Eggedosis eller smør + sukker først?

Rekkefølgen i oppskriften er av betydning for kakens konsistens.

 • Ved å begynne med eggedosisen for så å tilsette smøret, får vi en spesielt luftig og fin kake som hever seg godt.
 • Når vi begynner med å røre smør og sukker hvitt for så å tilsette eggeplommer eller hele egg, blir kaken finporet og delikat.
 • Noen kaker skal også lages ved å røre alle ingrediensene raskt sammen med én gang. Disse kakene blir saftige, tette og tunge og er typisk for den mørke årstiden.

Hvorfor får man noen ganger grønnfarge i det kokte egget.

Det grønne rundt eggeplommen er forårsaket av en reaksjon mellom jern og svovel. Dette er ikke farlig! Det er to ting som kan forårsake denne reaksjonen:

 • Egget er ikke avkjølt tilstrekkelig etter at det er kokt.
 • Temperaturen inne i egget er da for høy over for lang tid. Skal egget spises kaldt er det viktig at du koker egget til den kokegrad du ønsker (løst, smilende eller hardkokt) og bør avkjøles i kaldt vann nesten like lenge som du kokte det.
 • Egget er kokt for lenge

Koker man et egg for lenge så vil reaksjonen mellom jern og svovel også bli et faktum. Kok derfor ikke egget lengre enn 9 minutter (hvis egget er romtemperert)

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  version:10.10.4.9, server:MP-PRD-WEB08 20.11.2018 18:44:40