skip navigation
matprat logo
Eggekartong

Egg: I butikken

Norske egg, er trygge, velsmakende og enkle å få tak i.

Hvor i butikken finner jeg eggene?

I butikken er eggene som regel plassert i en egen eggkjøler, ofte i nærheten av melk og melkeprodukter. Det er påbudt at eggene kjølelagres i butikken, men de kan i korte perioder også selges fra ”paller” eller ”eggtorg” dersom det er spesielle aktiviteter i butikken, slik at eggene selges raskt (samme dag).

S, M, L eller XL-egg!

Eggene blir sortert i fire forskjellige størrelser etter vekt, og merket på eggkartongen på følgende måte:

S (small) 45-53 g

M (medium) 53-63 g

L (large) 63-73 g

XL (ekstra large) 73-83 g

Eggene selges i pakninger à 6, 9, 10, 12 eller 18 egg eller på brett med 20 eller 30 egg.

Du finner mest M og L-egg i butikken.

Egg fra frittgående høner

Disse eggene kommer fra høner som kan bevege seg fritt i store hønehus. Innredningen består av hyller i flere etasjer der fôr, vann, reder og vagler er plassert. På golvet er det strø.

Økologiske egg

Dette er egg fra høner på et økologisk gårdsbruk; som er godkjent av kontrollorganet Debio. På eggkartongen finner du Ø-merket, som er Debios merke på økologiske varer. 

Økologiske høner holdes i lignende systemer som frittgående høner, med den forskjell at dyretettheten er lavere, og hønene skal ha økologisk fôr. Det er også krav om at hønene skal ha tilgang til uteareal.

Egg fra høner i innredde bur

Det er ikke lenger tillatt å holde høner i nakne nettingbur. I dag skal burene være innredet med rede, strøbad og vagle (sittepinne), slik at hønene får dekket viktige atferdsbehov.

Hvor lenge er eggene holdbare?

Egg stemples med en holdbarhet på 28 dager. Likevel kan du ta stemplingsdatoen på eggekartongen ”med en klype salt”. Norske egg er like gode og like trygge å spise i flere måneder etter at de har ”gått ut på dato”, bare du har eggene i kjøleskap. På grunn av faren for salmonella i andre land, har EØS en regel om at egg bare kan stemples med 28 dager fra verping. Selv om Norge ikke har forekomst av salmonella må vi følge bestemmelsene i EØS.

Er norske egg trygge?

Norske egg er av topp kvalitet i verdenssammenheng når det gjelder renhet og helsemessig trygghet. I de fleste andre land er situasjonen en helt annen. Større andeler av både egg og fjørfekjøtt er infisert av salmonellabakterier. I mange land blir forbrukerne advart mot å spise egg og eggeretter som ikke er varmebehandlet tilstrekkelig.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.128, server:MP-PRD-WEB07 25.06.2018 13:37:17