skip navigation
matprat logo
Grill, oversiktsbilde

Hva slags grill skal jeg velge?

En god grill bør reflektere varmen godt, ha jevn varme over hele grillflaten og ha muligheten til å regulere varmen. Grillristen bør være av tykt materiale og være godkjent for grilling.

Kullgrill

Kullgrillen gir ofte høyere effekt enn mange gass- og elektriske griller. Det tar gjerne litt lengre tid før kullgrillen er startklar. Du kan bruke grillkull eller briketter. Briketter brenner lengre, og det finnes flere varianter i handelen. En åpen grill egner seg best til pølser og kjøtt i skiver. Skal du grille hele steker og fileter bør du ha en grill med lokk. Det reduserer også faren for at maten brennes, og det er viktig å praktisere direkte og indirekte grilling. Når man skal tenne kull eller briketter vil det være smart å bruke tennpipe/tennrør eller en luftlighter for raskere å få grillklart kull. Og man behøver ikke bruke tennvæske som bruker lengere tid og kan gi lukt og smak på det man griller.

Elektrisk grill

Elektrisk grill foretrekkes av stadig flere. Man slipper osen av tennvæske og den er renslig i bruk. Den er godt egnet til mindre husholdninger, eller til steder hvor det ikke er lov å bruke gass- og kullgrill. Elektriske griller er enkle å bruke, lette å holde rene og alltid klare til bruk. Varmen kan reguleres, men slike griller har ofte liten kapasitet. Grillrist i støpejern holder ekstra godt på varmen.

Gassgrill

Gassgrillen blir stadig mer populær, og den har klart mange fordeler. Den er alltid klar til bruk, og er lett å holde ren. Man kan enkelt regulere varmen, og gassgrillen egner seg dermed godt til allslags grillmat. Gassgrill brukes nesten alltid med lokket lukket for å oppnå en god effekt. Da er det enkelt å grille store stykker som lammestek eller hele fileter. Ved å justere varmen kan man ettersteke kjøttet på svak varme slik at kjøttet blir ekstra saftig og godt.

Engangsgrill

Engangsgrill er en enkel og grei grill til å ha med på tur. Engangsgrillen blir fort varm, men risten ligger nær kullet og det er ingen mulighet for å regulere avstanden. Denne grillen egner seg derfor best til mat som trenger kort steketid, slik som hamburgere, pølser og tynne grillskiver. NB! Ikke kast engangsgriller i naturen!

Smoker

Mange har begynt å få øynene opp for smokere, som er en kullgrill som er beregnet for ’’low and slow’’. Her gjelder det å holde lav temperatur, normalt mellom 100 og 120 grader Celcius, over lang tid. Ofte har grillene et vannbad som hjelper med å holde temperaturen lav og tilfører grillkammeret fuktighet, så ikke det man griller blir tørt når det ligger i grillen i lang tid. Smoker blir mest brukt til spareribs og store stykker som hel svinenakke og entrecôte. Her kan det brukes forskjellig typer kull og røkflis, som tilfører kjøttet en helt spesiell smak og saftighet. Amerikanerne kaller dette for ekte BBQ.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.4.83, server:MP-PRD-WEB10 15.12.2018 06:34:32