Kjøleskap

Hvor i kjøleskapet bør maten stå?

Vet du hvor i kjøleskapet de ulike matvarene bør stå? Ved å plassere maten riktig, holder den seg bedre. Her er noen tips til hvordan du bør organisere kjøleskapet ditt.  Les mer

Kjøleskapstemperatur

Fra butikk til kjøleskap

Her kan du lese om hvordan du best kan ta vare på matvarene du har kjøpt i butikken.   Les mer

Kjøleskap Shutterstock

Oppbevaring i kjøleskap

Her er noen kjappe tips om hvordan du best oppbevarer egg og kjøtt i kjøleskapet.  Les mer

Oppbevaring av kjøtt

Oppbevaring i fryser

Hva skjer egentlig med matvarene når de oppbevares i fryseren, og hva påvirker holdbarheten på maten? Her får du svar på alt du lurer på om frysing.  Les mer

Stillbilder fra webfilmene, (ikke rediger!)

Fakta om oppbevaring

Før kjøleskap og fryser ble fast inventar i alle hjem var det tidkrevende metoder som tørking og salting som var viktigst for å ta vare på kjøtt og fisk over lang tid. I dag er det stort sett industrien som tar seg av videreforedling og konservering av kjøtt og fisk.      Les mer

egg i eggekartong

Egg og holdbarhet

Norske egg holder som regel lenger etter datostemplingen, hvis de er oppbevart riktig. Det viser en vitenskapelig undersøkelse gjort ved Nofima.  Les mer

Råvarebilde storfe entrecôte alt. 5

Oppbevaring og holdbarhet på kjøtt

Før kjøleskap og fryser var allemannseie, var det å ta vare på ferskt kjøtt en utfordring, og avhengig av tidkrevende metoder som tørking, salting, røyking og hermetisering. I dag er videreforedling av kjøtt for det meste overlatt til industrien, og ferskt kjøtt er noe vi finner i butikkenes kjøledisker, godt beskyttet av plast og pakkegass.  Les mer

Filtering av fisk – ørret og laks

Behandling og oppbevaring av fisk og skalldyr

- Fisk og gjester lukter etter tre dager, heter det i et gammelt ordspråk. Og selv om teksten ikke hentyder til gjestenes hygiene, men på lengden av besøket, så er det fortsatt god grunn til å ha god kontroll på holdbarhetsdatoen til fersk fisk og skalldyr.  Les mer

Fenalår

Oppbevaring av spekemat

Tidligere hang kjøttet fra høstens slakt og godgjorde seg over vinteren i stabbur over hele landet. Hvordan oppbevarer du best spekematen i dag?  Les mer