skip navigation
matprat logo
Asiatisk omelett med nudler

Vekt og mål

Hvor mye veier en desiliter mel eller ei spiseskje sukker? Her finner du vekt og mål på en del matvarer som du ofte bruker i kjøkkenet. Skal du for eksempel bake og mangler kjøkkenvekt, så kan du finne ut hvor mye de ulike ingrediensene veier i denne tabellen.

Det lønner seg å måle opp ingrediensene nøye, ihvertfall når man skal bake. Men av og til står man der uten kjøkkenvekt, enten fordi man er på hytta eller kanskje batteriet på vekta har tatt kvelden. Da er det godt å vite at man med litt enkel matematikk kan gjøre om oppskriften fra gram til spiseskje eller desiliter.

Et godt råd på veien for å være mest mulig nøyaktig er å bruke såkalte måleskjeer for teskje og spiseskje. Disse skjeene skal være strøkne, og aldri med topper.

Lurer du på hvor mye kjøtt, saus eller grønnsaker du skal beregne per person, så finner du svarene i artikkelen Hvordan beregne mat til mange.

Mål
1 ts (teskje) 5 ml
1 ss (spisekje) 15 ml
1 ss 3 ts
6 ss knapt 1 dl
1 kopp 2,5 dl

 

Vekt

Ingrediens

1 dl veier

1 ss veier

Hvetemel 60 g 10 g
Grovt mel 55 g 10 g
Havregryn 40 g 7 g
Maizena 50 g 8 g
Potetmel 70 g 15 g
Salt   20-25 g
Sukker 90 g 18 g
Melis 60 g 10 g
Sirup 125 g 20 g
Rosiner 60 g  
Margarin eller smør, smeltet 90 g 15 g
Olje 90 g 15 g
Semulegryn 70 g 15 g
Ris, langkornet, rå 80 g 13 g
Ris, rundkornet (grøtris), rå 90 g 15 g
Erter, bønner, linser 80 g  
Kakao 40 g 7 g
Kokosmasse 40 g  
Syltetøy 125 g 20 g
Hvitost, revet 40 g  
 

1 egg veier i gjennomsnitt 63 gram.

4 eggehviter = 1 dl

 

Frukt/grønnsaker

Gjennomsnittsvekt (med skall)
1 appelsin 150 g
1 banan 175 g
1 eple 115 g
1 pære 135 g
1 brokkoli, bunt 250 g
1 blomkålhode 500 g
1 gulrot 75 g
1 hodekål 1200 g
1 kålrot 900 g
1 løk 90 g
1 potet 80 g
1 slangagurk 400 g
1 tomat

65 g

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.40, server:MP-PRD-WEB06 25.09.2017 06:31:32