Lam Lammelår

LamLammelår

Lammelår selges ferskt i lammesesongen, og ellers i året finner man det stort sett i frysedisken. Stek låret som en stek, eller ben det ut og få mange gode middager av ett lammelår.

Lammelår med mørbrad

Lammelår med mørbrad innside

Lammelår brukes først og fremst til lammestek med og uten ben, men også til fenalår. I tillegg kan man ved egen innsats dele opp et lår slik at man får både mørbrad, flatbiff, benfri lammestek og lammeskank. I høytider kan man også få kjøpt lettsaltet og røkt lammelår.

Tilberedning

Lammestek med ben stekes i ovn på 125 °C. En lammestek på 2-3 kg trenger ca. 3 timers steketid. Lammestek uten ben stekes i ovn på 125 °C. Benfri lammestek på 2 kg trenger ca. 2 timers steketid. Steker under 2,5 kg brunes raskt i stekepanne først.

Benfri, surret lammestek kan også tilberedes som grytestek. Brun lammesteken fint rundt det hele. Stikk et steketermometer i midten av steken, hell over for eksempel vin og buljong, og la den trekke like under kokepunktet i 1-1,5 time. Ta steken ut av gryta og la den hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp.

Lettsaltet og røkt lammelår pakkes inn i aluminiumsfolie sammen med vann og grønnsaker og stekes i ovn på 125 °C i 3-3,5 time. Ta ut lammelåret når steketermometeret viser 70 °C, og la det hvile i 15-20 minutter. 

Lettsaltet og røkt lammelår kan også kokes i en avlang kjele. Legg lammelår, løk, gulrot, hel pepper og laurbærblad i kjelen. Hell på vann så det så vidt dekker, kok opp og la lammelåret trekke til termometeret vise 70 °C. Oppbevar gjerne lammelåret i kokevannet, hvis du ønsker å servere det kaldt.

Kjernetemperatur ferdig tilberedt

Medium: 65 °C
Medium pluss: 70 °C
Gjennomstekt: 75 °C

Beregning per person

Beregn ca. 250 g lammestek med ben per person. For benfri, surret lammestek beregner vi ca. 200 g stek per person.




Flere filmer