skip navigation
matprat logo
Vannglass Shutterstock.jpg

Barn, drikke og trening

Barn er ikke små voksne

Det er hovedsakelig gjennom svette og via pusten vi mister kroppsvæske. Barn svetter mindre enn voksne og har en tregere svetterespons. I tillegg har de vanskeligere for å regulere kroppstemperaturen, og det er derfor ekstra viktig at barn har en et jevnt inntak av væske i forbindelse med trening.

Selv om barn har tilgang til drikke under hele treningsøkten, drikker de sjeldent nok til å opprettholde væskebalansen. Generelt sett opplever ikke barn tørstfølelsen tydelig nok, og det kan derfor ta tid før de kjenner at de trenger påfyll av drikke. Da kan kroppen allerede være dehydrert. I motsetning til voksne har heller ikke barna de samme kunnskapene om hvor viktig det er å få i seg nok drikke.

Når været er varmt, og under turneringer der barna er i aktivitet i en lengre periode, er det ekstra viktig med fokus på væskeinntak. Kald drikke, mulighet til hvile i skyggen og lyse klær er også viktig for å forebygge overoppheting på varme dager.

Før og under trening

Barn bør drikke godt og jevnlig før de skal på trening. Drikkepauser bør være en naturlig del av treningen, og kan med fordel legges inn jevnlig. For eksempel hvert 20 minutt. Dette er viktig for å gjenopprette væskebalansen. Vann bør være lett tilgjengelig. 

Prestasjonsevnen reduseres betydelig selv ved tap av væske tilsvarende 1-2 % av kroppsvekten, og dette skjer fort! Dersom det er varmt ute, vil dette føre til ytterligere væsketap.

Etter trening

Etter trening bør barna drikke mer enn det som slukker tørsten. Barn yngre enn 10 år, bør slukke tørsten, og i tillegg ta noen ekstra slurker. Eldre barn og ungdom bør drikke et fullt glass vann i tillegg. 

 

Studier viser at barn drikker mer om de får annen drikke enn vann. La barna først slukke tørsten med vann, før de eventuelt tilbys annen drikke. For eksempel et glass juice, saft eller sjokolademelk. Velg alternativer med lavt sukkerinnhold.

 

 

Barn og unges behov for vann før, under og etter trening (KILDE: Clinical sports nutrition, 2010)

År Tid (minutter) Mengde (ml)
15 år 45 (før trening) 300-400
20 (under trening) 150-200
Rett etter trening Mer enn å slukke tørsten
10 år 45 (Før trening) 150-200
20 (under trening) 75-100
Rett etter trening Mer enn å slukke tørsten
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.3.29, server:MP-PRD-WEB10 21.09.2018 07:39:00