skip navigation
matprat logo
Reinsdyrburger med kantareller og multedressing

Ukemeny med smak av vilt

Høsten har fantastisk mye godt å by på i matveien. En kan sanke frukt fra egen hage, bær og sopp fra skog og mark, og dra til fjells for å jakte på lekkert vilt. Reinsdyrkjøtt og ferskt lammekjøtt står på menyen.

Er man ikke friluftsmenneske eller jeger kan en selvsagt få tak i høstdelikatesser i velassorterte dagligvareforretninger. Bruk sesongens smakfulle råvarer og tryll frem lekre retter!

 

Lammekjøtt

Ferskvarediskene bugner av lammekjøtt i alle varianter. “Alle” spiser nasjonalretten fårikål, og spennende retter av lammekjøtt med høy kvalitet kan prøves ut. Hva med en god lammegryte i høstmørket eller en gjestemiddag med lekker lammefilet?

 

Reinsdyrkjøtt

Av reinsdyrkjøtt er reinsdyrskav og -stek er de største produktene og enklest å få tak i. Reinsdyrfileten er delikatessen, og utgangspunktet for et festmåltid. Til viltretter passer det ekstra godt med sopp og bær fra naturen for å fremheve den gode viltsmaken. Det kan være kantareller, tyttebær, multer, blåbær, bringebær, stikkelsbær, eller rips i form av en gelé.

 

Koke- og grytekjøtt

Årstiden byr på kalde og mørke dager. De gode grytene som koker lenge på ovnen, og nærmest lager seg selv, er midt i blinken. Mens det putrer i grytene kan man pusle i huset, lese en god bok, eller gå tur i vakre, høstkledde skoger.

Bærpai

En lun pai med høstens hage- eller skogsbær et must. Gjerne servert med pisket krem, hjemmelaget vaniljesaus eller en kule kjølende is. Blåbær, bringebær, solbær, stikkelsbær, rips, kirsebær og bjørnebær har gode norske smaker. Eller du kan erstatte bær med høstfrukter og lage en kake med eple, plomme eller pære.

 

Mandag: Lam med gulrotstuing

Tirsdag: Fersk elgsuppe

Onsdag: Omelett med sopp og bacon

Torsdag: Makrell med rømmesaus

Fredag: Reinsdyrburger med kantareller og multedressing

Lørdag: Lammefilet med kremet portvinsaus

Søndag: Fårikål

 

Handleliste for 4 personer

16 skiver bacon
8 stk egg
600 g grytekjøtt av elg
800 g lammelår i skiver
600 g reinsdyrskav (males til kjøttdeig)
800 g ytrefilet av lam
4 stk makrell
1 ½ kg fårikålkjøtt

2 kjøttbuljongterninger
1 pose sjysaus
4 dl lammekraft
3 ss portvin
1 beger kremost med urter
1,5 beger lettrømme
1,5 dl matfløte
½ purre
1 stk vårløk
1 slangeagurk
8 blad rød lollo salat
200 gram aspargesbønner
2 skiver kålrot
10 sjalottløk
1 ½ kg hodekål
12 poteter
½ knollselleri (sellerirot)
6 gulrot
1 kg gulrot
600 gram kantarell
4 ss multer
4 ss hakket frisk kruspersille
2 ss finhakket frisk dill
2 ss finhakket frisk timian
4 stk hamburgerbrød

Du trenger også:
Salt, hel pepper, malt pepper, malt hvit pepper, olje eller margarin til steking, sukker, brunt sukker, eddik 7 %, hvetemel, tørket timian, tørket rosmarin

Som tilbehør til rettene anbefales:
Flatbrød, kokte poteter, salat og brød

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.5.1.21, server:MP-PRD-WEB09 24.05.2017 21:45:51