skip navigation
matprat logo
Kokosmakroner

Hvor i ovnen skal maten stå?

Det er ikke tilfeldig hvor i ovnen du setter en tung formkake eller ei ribbe som skal få sprø og fin svor. Er du usikker på hvor i ovnen sjokoladekaken eller kringla bør stå får du god hjelp av å lese vår stekeovnsguide.

Baking

Formkaker trenger som hovedregel god undervarme for å heve seg godt og bli gjennomstekt samtidig som den ser passe brun og gyllen ut på oversiden. Lettere formkaker, som sukkerbrød, blir som regel vellykket enten de plasseres midt i eller nederst i ovnen, selv om nest nederst antagelig er den mest optimale plasseringen. Da vil sukkerbrødet heve seg godt uten at det blir for mørkt på oversiden.

Pavlova og pikekyss lages av luftig marengs som stort sett bare skal tørke ved lav temperatur i stekeovnen. Setter man disse kakene for høyt i ovnen er det lett for at marengsen tar for mye farge, i stedet for å bli så lyse som mulig.

En paibunn er tett og kompakt, og når den er fylt tar det lengst tid før den er stekt langs kanten i bunnen. Paien bør derfor plasseres nederst eller nest nederst i ovnen for at paibunnen skal bli stekt før fyllet blir overstekt.

Gratinering

Retter som skal gratineres trenger god overvarme. Ostesmørbrød og lignende, med kort steketid, kan stå høyt i ovnen, slik at osten smelter og blir gyllen raskt. Ovnsretter som moussaka og lasagne skal også ha et gyllent ostelag på toppen når de er ferdige, men siden steketiden er på 30-40 minutter kan de ikke plasseres for høyt i ovnen. Da vil osten bli brent før innholdet i ovnsretten er ferdig stekt. Midt i ovnen er derfor best.

Stek, kalkun og ribbe

Kjøtt stekes som hovedregel midt i ovnen, men dersom det er snakk om en hel kalkun må den antagelig plasseres på nederste rille for at den skal være midt i ovnen.

For å få sprø og fin svor på juleribba er det viktig at svoren får god overvarme, slik at fettet under svoren skal få høy nok temperatur til at svoren blåser seg opp og blir knasende sprø. Ribbe stekes midt i ovnen, men hvis det mot slutten av steketiden fortsatt ikke er blitt sprø svor, så kan det være et smart trekk å flytte ribba en rille opp i stekeovnen, og eventuelt skru opp temperaturen noe. Da bør svoren bli sprø!

 

Stekeovnsguide

 

Temperatur

Plassering i ovn

Gjærbakst

 

 

Brød

ca. 200°C

Nederst

Focaccia

200 °C

Nederst

Kringle, julekake og waleskringle

200 °C

Nederst

Hveteboller, horn, rundstykker, pizzasnurrer

225-250 °C

Midten

Pizza (tykk bunn)

225 °C

Nederst

Pizza (tynn bunn)

250 °C eller max.

Nederst

     

Kakebakst

   

Langpannekaker

ca. 180 °C

Nederst

Rullekake

200 °C

Midten

Sukkerbrød

160 °C

Midten – nederst

Sjokoladekake, eplekake, plommekake og andre formkaker

160-180 °C

Nederst (eller nest nederst)

Muffins

175-180 °C

Midten

Brownies

150-175 °C

Midten

Vannbakkels

200 °C

Midten

Småkaker og kjeks

ca. 200 °C

Midten

Sandkaker

175 °C

Nederst

Marvposteier

200 °C

Nederst

Marengs (pikekyss)

60-70 °C

Midten

Pavlova (marengsbunn)

120 °C

Nederst

     

Kjøtt og fugl

 

 

Steker, inkl. skinkestek u/svor

125 °C

Midten

Skinkestek m/svor

230 + 175 °C

Midten

Ribbe

230 + 200 °C

Midten

Fileter

125 °C

Midten

Bacon

200 °C

Midten

Kalkun (hel)

180 °C

Midten

Kylling (hel)

180 °C

Midten

Lasagne, moussaka

225 °C

Midten

Retter i leirgryte

Sett inn i kald ovn og skru opp til ønsket temperatur

Nest nederst

     

Eggeretter

   

Grateng

200-225 °C

Nederst

Sufflé

180-200 °C

Nederst

Quiche Lorriane og andre paier med eggestand

200 + 180 °C

Nederst

     

Desserter

   

Karamellpudding

120 °C

Nederst (i vannbad)

Pai med frukt-/bærfyll og gresskarpai

180-200 °C

Nederst

Smuldrepai

200 - 225 °C

Midten

Clafoutis

190 °C

Midten

Sjokoladefondant

180 °C

Nederst

 

Temperatur

Plassering i ovn

Gjærbakst

 

 

Brød

ca. 200°C

Nederst

Focaccia

200 °C

Nederst

Kringle, julekake og waleskringle

200 °C

Nederst

Hveteboller, horn, rundstykker, pizzasnurrer

225-250 °C

Midten

Pizza (tykk bunn)

225 °C

Nederst

Pizza (tynn bunn)

250 °C eller max.

Nederst

     

Kakebakst

   

Langpannekaker

ca. 180 °C

Nederst

Rullekake

200 °C

Midten

Sukkerbrød

160 °C

Midten – nederst

Sjokoladekake, eplekake, plommekake og andre formkaker

160-180 °C

Nederst (eller nest nederst)

Muffins

175-180 °C

Midten

Brownies

150-175 °C

Midten

Vannbakkels

200 °C

Midten

Småkaker og kjeks

ca. 200 °C

Midten

Sandkaker

175 °C

Nederst

Marvposteier

200 °C

Nederst

Marengs (pikekyss)

60-70 °C

Midten

Pavlova (marengsbunn)

120 °C

Nederst

     

Kjøtt og fugl

 

 

Steker, inkl. skinkestek u/svor

125 °C

Midten

Skinkestek m/svor

230 + 175 °C

Midten

Ribbe

230 + 200 °C

Midten

Fileter

125 °C

Midten

Bacon

200 °C

Midten

Kalkun (hel)

180 °C

Midten

Kylling (hel)

180 °C

Midten

Lasagne, moussaka

225 °C

Midten

Retter i leirgryte

Sett inn i kald ovn og skru opp til ønsket temperatur

Nest nederst

     

Eggeretter

   

Grateng

200-225 °C

Nederst

Sufflé

180-200 °C

Nederst

Quiche Lorriane og andre paier med eggestand

200 + 180 °C

Nederst

     

Desserter

   

Karamellpudding

120 °C

Nederst (i vannbad)

Pai med frukt-/bærfyll og gresskarpai

180-200 °C

Nederst

Smuldrepai

200 - 225 °C

Midten

Clafoutis

190 °C

Midten

Sjokoladefondant

180 °C

Nederst

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.5.1.27, server:MP-PRD-WEB08 27.07.2017 08:49:45