skip navigation
matprat logo
Helstekt kalkun med linsesalat

Klar for den store høsttakkefesten

Selv om Thanksgiving først og fremst er en amerikansk tradisjon, er det en strålende anledning til å samle familie og venner til en hyggelig middag. Her får du tips og inspirasjon til den store høsttakkefesten hvor kalkun har sin ubestridte plass.  

For mange amerikanere er Thanksgiving like stort som selveste julaften. Dagen er satt til fjerde torsdag i november, og opprinnelig var dette en høytidsdag hvor man uttrykke takknemlighet overfor høstens avlinger og livets gaver. I dag er det først og fremst en fest hvor man samles til en tradisjonsrik middag med kalkun.

For kalkun skal det være! I mer enn 400 år har denne festfuglen vært helten i Thanksgiving. Hvilket tilbehør og hva slags stuffing det er som hører med, varierer imidlertid fra familie til familie og er både preget av familiehemmeligheter og store diskusjoner.


Helstekt kalkun i godt følge

Ønsker du å invitere til Thanksgiving-fest kan du velge en tradisjonell amerikansk kalkun med stuffing, eller servere en helstekt kalkun i feststemning fra en av våre sharingmenyer. Her har festfuglen fått følge av linsesalat med fetaost, klementinbakte gulrøtter, en vegetarisk nøttestek, glaserte sjalottløk, og en sopp- og fløtesaus.


Kalkunfilet er et godt alternativ hvis dere er færre rundt bordet.   

Opprinnelig var det helstekt kalkun som gjaldt, - men kalkunfilet er et flott alternativ til Thanksgiving. Kalkunfileten er enkel å lykkes med og tar litt kortere tid å tilberede. Er antallet gjester også mindre, kan det være lurt å gå for en kalkunfilet. 

Stuffing

Mange amerikanere har et nærmest lidenskapelig forhold til hva som hører med som tilbehør til kalkunen på denne dagen. Stuffing er en selvfølgelighet, og oppskriften er ofte en godt bevart familiehemmelighet. Vi i Matprat anbefaler ikke å fylle kalkunen med stuffingen, fordi steketiden kan bli en del lengre (for å få stuffingen gjennomstekt). Dette kan igjen gjøre kalkunen tørr. Fyll heller fuglen med hvitløk, urter og deilige sitrusfrukter, og server stuffingen ved siden av. Stuffingen kan du enten lage som en brødstuffing, eller en vegetarisk nøttestek.

 Gresskarpaien – et must!


For amerikanerne er en saftig gresskarpai nesten like viktig som selve kalkunen. 

Ingen Thanksgiving uten gresskar! Amerikanere elsker en skikkelig god Pumpkin Pie, og mener den er nesten like viktig som selve kalkunen til Thanksgiving- måltidet. Gresskar er mild og litt  søtlig i smaken - perfekt for pai.  I tillegg er paien ofte krydret med aromatiske kryddere som muskat, kanel og ingefær. Noen spiser den som tilbehør til kalkunen, andre serverer den med krem som en  perfekt avslutning på en av årets store kalkunmiddager.

Gode tips til Thanksgiving:

 • Legg feiringen til helgen i stedet for torsdagen, - da har du bedre tid til forberedelser.
 • Kalkunen trenger 2-3 dager i kjøleskap for å tine. Har du glemt å ta fuglen ut i tide: La den ligge til tining noen timer på kjøkkenbenken, eller legg hele kalkunen  i kaldt vann.
 • Ta kalkunen ut av kjøleskapet en time før steking. Dette er viktig for at kjøttet skal temperere seg og at stekingen blir jevn.
 • Smelt smør (50 – 100 gram), bland inn salt og pepper, pluss eventuelt krydder, og pensle fuglen godt før den settes i ovnen. Pensle kalkunen med litt av smørblandingen hvert 30 minutt for best resultat.
 • Beregn ca. 30 minutter steketid per kilo kalkun (180 °C).
 • Stikk en liten kniv i lårfestet på kalkunen. Kommer det klar kjøttsaft ut er kalkunen ferdig, er saften fortsatt litt rosa må den steke litt mer.
 • Beregn 500 g kalkun per person.

Her kan du lese mer om festfulgen

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  version:10.10.3.29, server:MP-PRD-WEB07 23.09.2018 17:50:50