skip navigation
matprat logo
Halloween , Oslo International School

Halloween på fire hjul

Tenk deg følelsen av å stikke en skjelvende hånd inn i et bagasjerom fylt av rottelik, spindelvev, stikkende øyne, og blodige hodeskaller. Når Halloween markeres ved Oslo International School, er det ikke fra hus til hus elevene går. Da er det i foreldrenes biler det skjer.  

- Så snart skoleåret starter, er vi i gang, forsikrer rektor ved Oslo International School Janecke Aarnæs. - Halloween krever store forberedelser, ofte med engasjement fra både venner og familie i andre land. For selv om stadig flere tar tradisjonen til seg også i Norge, er det fremdeles mye du ikke får kjøpt i butikkene. Mange får tilsendt stæsj fra utlandet. Falske pupiller, rotter og edderkopper, spindelvev og ormer. Jo eklere, jo bedre. Målet med all Halloween mat er at den skal være så ekkel som mulig. Hun viser stolt frem bilder fra skolens tradisjonsrike markering.

Oslo International School har funnet sin egen variant av Halloween hvor elevene går fra bil til bil. (Foto: Dina Johnsen)

- I år er vi totalt 635 elever fra 46 ulike land, forteller hun. – 13% av elevene kommer fra Amerika hvor det er vanlig å dekorere huset voldsomt. Bilen er det nærmeste du kommer huset ditt, så siden elevene bor så spredt som de gjør her i Oslo og Bærum, startet skolen sin egen tradisjon for flere år siden.  Istedenfor at elevene går fra hus til hus, kjører foreldrene bilene inn i skolegården. I forkant har de dekorert bagasjerommet med de mest kreative og motbydelige elementer.

Elevene går fra bil til bil. For å få kaker, muffins og godterier, må de gjøre eller si noe. Vi kaller det ikke trick or treat men trunk (som betyr bagasjerom) or treat.  I tillegg har elevene dekorert skolebygningen med spindelvev og fantasifull stæsj. Dette er en fest for hele familien som engasjerer foreldre og elever i lang tid. Mange familier tar det helt ut og har lagre hjemme fulle av pynt til Halloween. 

KLAR FOR HALLOWEEN FEST (FOTO: JOHANNES BEYER BRUVIK, OIS ELEV)

En global fest

Selv er hun norsk, men har gjennom sin amerikanske ex-mann fått tradisjonen godt inn under huden. – Jeg bodde også seks år i Bruxelles hvor barna gikk på internasjonal skole. Også her ble Halloween feiret stort. Jeg er ikke spesielt glad i håndarbeid og husker godt hvordan det å sy kostymer var en årlig utfordring.    

- Hvorfor er Halloween så stort?

- Det er et familiearrangement med barna i sentrum og en tradisjon det er hyggelig å samles om. Selv om feiringen tidligere har hatt sin rot i religion, har den utviklet seg til å bli en mer global fest. For amerikanere og kanadiere kan Halloween sammenlignes med juleaften eller 17. mai, men også i asiatiske land, er dette blitt en viktig tradisjon.

Det å kle seg ut og spille en helt annen karakter, gir også glede. I Halloween er det å kle seg ut viktigere enn selve maten og det handler ikke om kostbare antrekk. Du kan gjerne rive opp et laken og kle deg som spøkelse eller et mumie. Det viktigste er at du legger en innsats i det. Dette er en fest alle kan dele på tvers av klasseskiller.  

Og hvem trigges ikke av det som er litt skummelt, sier rektoren som ser på Halloween som et av årets festhøydepunkter. 

Rektor ved Oslo International School, Janecke Aarnæs, er selv en ivrig tilhenger av Halloween.

Fakta om Halloween

Selv om Halloween er betraktet som en amerikansk feiring, er det opprinnelig en gammel keltisk skikk, e kalt Samhain. Dette var en fest som markerte overgangen fra sommer til årets mørke halvdel hvor irer og skotter takket sine døde slektninger for all støtte og hjelp fra sitt åndelige eksil. Britiske og irske emigranter tok så feiringen med seg til USA som en lang kristen og hedensk tradisjon knyttet til død og gjenfødelse på midten av 1800 tallet. Festen ble holdt kvelden før allehelgensdag (All Hallows Day), derav navnet. Halloween kom til Norge først rundt 2000 og er blitt en tradisjon som hvert år får stadig flere tilhengere.

Få mer inspirasjon til Halloween her. 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.40, server:MP-PRD-WEB09 21.09.2017 03:41:38