skip navigation
matprat logo
Nøkkelhullsmerket

Se etter Nøkkelhullsmerket

Det finnes etter hvert mange merker og mye informasjon på matvarer. Nøkkelhullet er en merkeordning som skal gjøre det enkelt for deg å velge sunnere når du har det travelt i butikken.

 

Matvarer med nøkkelhullsmerket inneholder generelt mindre og sunnere fett, sukker og salt, og mer kostfiber og fullkorn enn andre matvarer av samme type. Velger du varer med nøkkelhullsmerket betyr det at du velger de sunneste alternativene innen den matvaregruppen. Altså et best i klassen stempel. Det er i dag 33 ulike matvaregrupper som har muligheten til å bli merket. Alle gruppene er den type mat som bør inngå i et sunt og variert kosthold. Derfor vil du aldri se potetgull, kaker eller annen snacks med nøkkelhullsmerket.

Egg kan ikke merkes med nøkkelhullet. Grunnen til dette er at det ikke er ernæringsmessige forskjeller på om du velger økologiske egg, egg fra frittgående høner eller andre egg. Det går altså ikke an å gi noen egg et ”best i klassen” stempel, for alle er likeverdige og like sunne.

Nøkkelhullet er en dynamisk ordning, det vil si at den endrer seg i tråd med kunnskap om helse og ernæring og matvaremarkedet. Fra 1. mars 2015 ble kravene til å merke en matvare med nøkkelhullet utvidet, med en overgangsperiode på ett og et halvt år. Tidligere var det kun industripakkede matvarer med næringsdeklarasjon som kunne merkes med nøkkelhullet, med unntak frukt, grønnsaker og fersk fisk. Nå er det også åpnet for at kjøtt, brød, knekkebrød og ost som finnes i ferskvaredisken kan nøkkelhullsmerkes så lengde disse oppfyller kravene til merkeordningen. 

HVORFOR VELGE MATVARER MED NØKKELHULL?

Hoveddelen av nordmenn ønsker å leve sunt og har et stort fokus på kosthold. En undersøkelse viser at ni av ti nordmenn er opptatt av å velge sunnere alternativer i butikken. Levevanene våre påvirker helsen, og gjennom fysisk aktivitet og sunt kosthold reduserer man risikoen for en rekke sykdommer.

Noen av de viktigste endringene etter 1.mars 2015

  • Salt skal nå merkes som salt, og ikke natrium, for å gjøre det enklere å forstå merkingen for folk flest.
  • Det er innført kriterter for maksimalt innhold av salt i kjøtt- og fiskeprodukter.
  • Kriteriet for innhold av salt og er strammet inn i noen matvaregrupper som brød, ferdigretter og pizza.
  • Kriteriet for sukker er også strammet inn i noen matvaregrupper.
  • Tidligere krav til totalt fettinnhold opprettholdes, men innhold av mettet fett blir mer vektlagt enn tidligere.
  • Kriteriet for innhold av fullkorn er økt i noen matvaregrupper.

Opprinnelig er merkeordningen svensk, og går så langt tilbake i tid som til 1989. Senere valgte myndighetene i Norge, Sverige og Danmark Nøkkelhullet som et felles nordisk symbol på sunnere matvarer. Kriteriene for hvilke matvarer som kan få merket på seg er fastsatt i fellesskap av norske, svenske og danske helsemyndigheter. I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for den frivillige merkeordningen som ble lansert i 2009.

Da symbolet ble utviklet i Sverige, var det som en kombinasjon av kostsirkelen og næringspyramiden som tidligere var mye brukt som pedagogiske verktøy. Nøkkelhullet er et symbol for budskapet om å spise variert. Den grønne fargen står for "gå" som i et grønt trafikklys og gjør Nøkkelhullet til et positivt symbolmerke.

 

Mer informasjon finner du her:

www.nokkelhullsmerket.no

www.helsedirektoratet.no/ernaering

www.mattilsynet.no/nokkelhullet

   

Sist oppdatert: 17. januar 2018.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.63, server:MP-PRD-WEB08 22.03.2018 22:43:22