Se etter Nøkkelhullsmerket - Sunn livsstil - Kosthold og helse - MatNyttig - MatPrat
skip navigation
matprat logo
Nøkkelhullsmerket

Se etter Nøkkelhullsmerket

Det finnes etter hvert mange ulike matmerker og mye informasjon på matvarer. Nøkkelhullet er en merkeordning som skal gjøre det enkelt for deg å velge sunnere når du har det travelt i butikken.

Når vi handler, har vi ikke alltid tid til å lese næringsdeklarasjonen, og dersom vi gjør det, er det ikke alltid like lett å forstå hva opplysningene betyr. I en travel handlesituasjon kan Nøkkelhullet være en enkel hjelp for å sikre de sunneste alternativene i handlekurven. Ofte kan det å gjøre små endringer i hverdagen ha stor betydning for helsen.

Du finner nøkkelhullet på emballasjen til en rekke ulike matvarer i butikken. Ifølge Helsedirektoratet var det i 2017 over 2200 produkter med nøkkelhullet. Alle matvaregrupper som kan få nøkkelhullsmerket, kan inngå i et sunt og variert kosthold. Derfor vil du aldri se potetgull, kaker eller annen snacks med merket.

Hvorfor velge matvarer med nøkkelhullet?

Matvarer med nøkkelhullsmerket inneholder generelt:

  • mer fiber
  • mindre fett og mettet fett
  • mindre sukker
  • mindre salt

Velger du produkter med nøkkelhullsmerket betyr det at du velger de sunneste alternativene innenfor den matvaregruppen. Det er altså et «best i klassen» stempel. Spiser du nøkkelhullsmerkede produkter kan du få i deg mindre mettet fett, sukker og salt, samt mer fiber, som er bra for helsa.

Helsemyndighetene anbefaler oss å spise mer fiber, mindre mettet fett, sukker og salt, for å forebygge overvekt, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer samt enkelte kreftformer. I praksis betyr det et variert og balansert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, magre meieriprodukter, fisk, magert og rent kjøtt, samt begrensede mengder bearbeidet og rødt kjøtt, salt og sukker.

>> Se her for eksempler på hvilken forskjell det kan utgjøre å bytte til nøkkelhullsmerkede varer.

I en undersøkelse av Norstatt for Helsedirektoratet i 2018 oppgir hele 96 % å kjenne til Nøkkelhullsmerket. Nesten 50 % synes Nøkkelhullet gjør det enklere å velge sunnere. På spørsmål om det er en god merkeordning, svarer 2 av 3 bekreftende (68 %).

Hvilke matvarer kan få nøkkelhullet?

  • Ferdigpakkede matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer kostfiber enn andre matvarer i samme matvaregruppe, kan merkes med Nøkkelhullet.
  • Brød, kjøtt og ost som ikke er innpakket kan også markedsføres med Nøkkelhull i butikker, gitt at de tilfredsstiller kravene. 
  • All fersk fisk samt frisk frukt, bær, grønnsaker, poteter og belgvekster er naturlige nøkkelhullsprodukter, selv om de ikke er merket med Nøkkelhullet. 
  • Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks, kan ikke få Nøkkelhullet.

Innenfor hver matvaregruppe er det satt ulike kriterier for innholdet av næringsstoffene nevnt i avsnitt ovenfor. >> Les mer om kriterier for nøkkelhullet for de ulike matvarene.

Egg kan ikke merkes med nøkkelhullet. Årsaken er at det ikke er ernæringsmessige forskjeller på om du velger økologiske egg, egg fra frittgående høner eller andre egg. Alle egg har likt næringsinnhold.

Alle matbutikker i Norge har matvarer med Nøkkelhullet. Du kan også finne merket på noen matvarer i kiosk og på bensinstasjoner.

Myndighetene står bak merkeordningen

Nøkkelhullet er en felles nordisk merkeordning. Hvilke grupper matvarer som kan få Nøkkelhullet og kriterier de må oppfylle, er bestemt i fellesskap av norske, svenske, danske og islandske myndigheter.

I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for merkeordningen. Det er frivillig å bruke Nøkkelhullet, og det er produsentenes ansvar å følge reglene myndighetene har vedtatt. Mattilsynet fører tilsyn for å kontrollere at reglene for bruk av merket blir fulgt.

Nøkkelhullet er en dynamisk ordning, det vil si at den endrer seg i tråd med kunnskap om helse og ernæring og matvaremarkedet. Merket er frivillig og gratis å benytte for matvarebransjen.

I tillegg til å gjøre sunnere matvarer mer tilgjengelig for forbruker, har Nøkkelhullet som mål å bidra til matvareindustrien utvikler flere sunnere produkter.

       

Referanser:

Sist oppdatert: 4. juli 2018.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.141, server:MP-PRD-WEB06 18.07.2018 01:23:55