skip navigation
matprat logo
Svin ytrefilet med målebånd på vekt

Kjøtt og slanking

Like sikkert som jula kommer i desember så kommer slanketips og forsetter i januar og februar. Mange tror at kjøttet må bort fra kosten dersom fettet skal bort fra kroppen. Er det slik, eller kan du spise kjøtt selv om du vil ned i vekt?

Kjøtt er et samlebegrep som inkluderer alt fra magert, renskåret kjøtt til bearbeidede produkter som pølser. Med rent kjøtt menes alt kjøtt som det ikke er gjort noe med, mens kjøttprodukter er bearbeidet kjøtt, som for eksempel pølser og farser. Kjøtt- og kjøttprodukter har ulikt næringsinnhold og næringsverdi.

Både lite og mye fett

Renskåret, rått kjøtt (for eksempel fileter) inneholder ca. 75 % vann, 18-20 % protein og 2-5 % fett.

Kjøtt- og kjøttprodukter bidrar med 21 % av fettet i det norske kostholdet, men fettinnholdet varierer stort, fra 2-5 % i renskåret kjøtt til ca. 20 % i pølser. Økt kunnskap om fettinnholdet i kjøtt- og kjøttprodukter blir derfor vesentlig når du vil ned i vekt.

Men hva kan du gjøre for å redusere fettinntaket? I kjøttvarer kan fettet være synlig (kotelett, kylling med skinn), finfordelt/marmorert (nakkekotelett, entrecôte) eller usynlig (pølser). På kjøttvarer med synlig fett kan fettet lett skjæres bort, og bidra til at fettmengden blir kraftig redusert.

Skjærer du bort fettranden på koteletten vil du mer enn halvere fettmengden. Fjerner du skinnet på en kyllingfilet reduserer du fettmengden med 75 %.

Spiser du kjøttprodukter bør du ikke spise så mye som du pleier og/eller velge de fettreduserte variantene. 

Dropp dressing - nyt burgeren!

Flere ekskluderer gjerne hamburgeren når de ønsker å gå ned i vekt, da de tror at selve kjøttet er kilden til fett i burgermåltidet. 

En hamburger er laget av kjøttdeig, kjøttdeig består av 14 % fett. Dressing brukes ofte til hamburger. Dersom du spiser en hamburger som veier 100 gram får man tilført ca. 12 g fett. Hvis du bruker dressing på denne hamburgeren vil det totale fettinntaket øke opp mot 20 g. Hvis du i tillegg velger å ha ost på vil det fort komme opp i et fettinntak på 25 g! Med andre ord: Det går veldig fint an å kose seg med en hamburger bare du dropper dressingen og osten. Høres det kjedelig ut? Pynt hamburgeren med salat, løk, salsa og saftige tomater. Hvis du gjerne vil ha dressing på anbefales en mager dressing av kesam/yoghurt eller en ferdigkjøpt 5 %-variant.

Til sammenlikning: Lager du hamburgeren av karbonadedeig hvor fettinnholdet er maks 6 % vil en 100 g hamburger inneholde ca. 5 g fett.

Nedgang i fettprosent

Når en vil endre kroppsfasong er det gjerne fettprosenten en ønsker å justere. Endring i kostholdet bør ved vektreduksjon tilrettelegges slik at en også oppnår nedgang i fettprosent. 

Kjøttinntak ved vektreduksjon

Mytene om hvorfor du bør kutte ut kjøtt i når du slanker deg er utdaterte. Fordelene ved magert kjøtt er mange:

 • Magert kjøtt er en god kilde til protein.
 • Magert kjøtt inneholder mindre enn 3 gram fett per 100 gram.
 • Inneholder en porsjon næringsstoffer som niacin, vitamin B6, vitamin B12 og kalium.
 • En porsjon kjøtt av storfe og lam er kilde til jern.
 • Kjøtt gir variasjon i kostholdet.
 • Proteiner i kjøtt gir metthetsfølelse lenge, og forhindrer småspising.

Legg om kostholdet

Eksempler på magert kjøtt

Svin: flatbiff, ytrefilet og skinkebiff
Storfe: flatbiff, ytrefilet og mørbrad
Lam: flatbiff
Kylling og kalkun uten skinn

Målet med vektreduksjon er å innføre nye vaner, slik at vekten blir værende stabil over lengre tid. Ordet vektreduksjon bør egentlig erstattes med kostomlegging, der omlegging av kostholdet vil bidra med en redusert vekt. Dersom dette skjer unngår man jojo-slanking og det blir lettere å beholde vekttapet på lang sikt.

 • Ikke legg opp til en slankekur, men bestem deg for å gjøre varige endringer som du kan leve med over tid. 
 • Selv om du gjerne vil kvitte deg med dine overflødige kilo så fort som mulig, prøv å legge opp til en moderat vektreduksjon hvor du går ned mellom ½ - 1 kilo i uken. Dette vil gi det beste resultatet på lang sikt. 
 • Legg opp til en stabiliseringsperiode etter oppnådd trivselsvekt. De fleste tror det er vanskelig å gå ned i vekt, men lett å holde vekten. Det er motsatt. Mange erfarer at det er lett å gå ned i vekt, men vanskelig å holde vekten.
 • Reduser kaloriinntaket ditt med 500-700 kcal i ditt vanlige kosthold. Dette vil i gjennomsnitt gi en vektreduksjon på ½- 1 kg per uke. 
 • Spis ofte. Legg inn 4-5 måltider hver dag. 
 • Vann er den beste tørstedrikk.
 • Bruk råvarer, ikke bearbeidede varer. 
 • Mosjoner -  helst 30 minutter eller mer daglig.

Lykke til!

 

Kommentarer

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  version:10.10.1.143, server:MP-PRD-WEB08 23.07.2018 15:33:38