skip navigation
matprat logo
Biff med potet- og sellerirösti

Hva er et sunt kosthold?

Et sunt og variert kosthold sammen med fysisk aktivitet er viktig for både helse og trivsel. Her kan du lese hva norske helsemyndigheter anbefaler at vi skal spise, og som også MatPrat stiller seg bak.

MatPrat ønsker å fremme matglede, og å gi inspirasjon og kunnskap om mat og kosthold. Et riktig sammensatt kosthold kombinert med regelmessig fysisk aktivitet kan redusere risikoen for å utvikle livsstilsykdommer. På våre nettsider har vi i kategorien SUNN flere hundre oppskrifter som er næringsberegnet, og som kan inngå i et sunt kosthold. Gjennom våre oppskrifter eksemplifiserer vi hvordan helsemyndighetenes kostråd kan omsettes til praksis i en travel hverdag. I tillegg finner du en hel rekke artikler som omhandler kosthold og helse. Med disse artiklene ønsker vi å øke kunnskapsnivået og gi råd og tips til hvordan du kan leve sunnere.

Kostråd til friske

Sammenhengen mellom kosthold og helse er kompleks, og den internasjonale forskningen på dette fagområdet er omfattende. De norske kostholdsrådene fra Helsedirektoratet baserer seg på en mer enn 350 sider lang norsk rapport fra 2011 hvor den internasjonale forskningen er oppsummert på en systematisk måte. Disse rådene har som formål å fremme folkehelsen og å forebygge livsstilsykdommer. Når vi i MatPrat snakker om sunt kosthold tar også vi utgangspunkt i norske helsemyndigheters anbefalinger som er ment for den friske delen av befolkningen. Derfor har vi ikke fokus på spesialkost eller ulike trenddietter.

Nøkkelrådene for et sunt kosthold

Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

  • Halvparten bør være grønnsaker.
  • En porsjon tilsvarer 100 gram og kan for eksempel være en liten bolle salat, en gulrot eller en middels stor frukt.
  • Varier mellom ulike sorter.
  • Potet er ikke inkludert i “fem om dagen”, men er en viktig basismatvare. Potet har høyere innhold av kostfiber og flere vitaminer og mineraler enn vanlig ris og pasta.
  • Belgvekster (eks. bønner, linser og frø) er ikke inkludert i “fem om dagen”. Disse matvarene har ofte et høyt innhold av næringsstoffer og kan gjerne inngå i et variert kosthold.

Spis grove kornprodukter hver dag (70-90 g sammalt mel eller fullkorn per dag).

  • Velg kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt. Bruk Nøkkelhullet og Brødskala’n som hjelpemidler.
  • Eksempler på hvordan denne mengden kan dekkes: 
    - fire brødskiver med en høy andel sammalt mel, gjerne merket med fire kaker i    Brødskala’n.
    - én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornspasta/fullkornsris.
    - to tallerkener havregrøt.
    - én tallerken grov kornblanding og to skiver fullkornsbrød.

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.

  • Velg meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker.
  • Meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør, bør begrenses.
  • Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede meieriprodukter.

Spis fisk til middag to til tre ganger i uken (tilsvarer 300-450 g ren fisk).

  • Bruk også gjerne fisk som pålegg (6 påleggsporsjoner tilsvarer omtrent én middagsporsjon).
  • Minst 200 gram bør være fet fisk (eks. laks, ørret, makrell eller sild).
  • Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede fiskeprodukter.

Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet- og rødt kjøtt.

  • Velg fortrinnsvis hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.
  • Begrens mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt.
  • Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt (tilsvarende 700-750 g innkjøpt/utilberedt vare per uke). Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg. Rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe og sau.
  • Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede kjøttprodukter.

Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin fremfor hard margarin og smør.

Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.

  • Bearbeidede matvarer bidrar i snitt med 70-80 prosent av saltinntaket, velg derfor matvarer og ferdigretter med lavt saltinnhold.
  • Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede matvarer og retter.

Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

Velg vann som tørstedrikk.

Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.

  • Bruk minst 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange.
  • Aktiviteten kan gjerne deles opp i bolker i løpet av dagen.
  • Begrens mengden mat og drikke med høyt energiinnhold og lite næring, som brus, godteri og snacks.

Se etter Nøkkelhullet!

  • Nøkkelhullet gjør det enkelt å velge sunnere. Helsedirektoratet og Mattilsynet står bak merkeordningen.
  • Nøkkelhullsmerket er en frivillig merkeordning. Det innebærer at produkter som ikke er merket med Nøkkelhullet likevel kan innfri kriteriene for det
  • Sammenliknet med andre matvarer av samme type, oppfyller produkter med Nøkkelhullet ett eller flere av disse kravene:
    - Mindre og sunnere fett
    - Mindre sukker
    - Mindre salt
    - Mer kostfiber og fullkorn
Matvarer som skal nøkkelhullsmerkes må være ferdigpakket, med unntak av fersk fisk, frukt og grønnsaker. Dette innebærer at for eksempel kjøttvarer som er butikkpakket ikke kan få nøkkelhullsmerket.

HelseNorge.no - den offentlige helseportalen

Nøkkelhullet

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.5.1.23, server:MP-PRD-WEB08 24.06.2017 10:45:43