skip navigation
matprat logo
Thai biffsalat

Protein

Kjøtt og kjøttprodukter bidrar med 27 prosent av det proteinet vi får i oss gjennom kosten. Dette gjør kjøttet til den viktigste kilden til protein i det norske kostholdet.

Protein er bygget opp av 20 aminosyrer, hvorav åtte er essensielle, altså livsnødvendige. Kroppen klarer ikke å produsere essensielle aminosyrer selv, så de må vi få tilført via maten. Protein med høy andel av de ulike essensielle aminosyrene kalles protein av høy kvalitet. Rent kjøtt og egg er matvarer med et høyt innhold av de essensielle aminosyrer.

Proteiner fra maten brytes ned til aminosyrer i fordøyelsessystemet. Aminosyrer brukes til byggemateriale og vedlikehold av kroppens eget protein og kalles derfor for «kroppens byggesteiner» Proteiner bidrar til å opprettholde skjelett og muskulatur, og bygge nye muskler. Proteiner er også en energikilde, og overskudd vil derfor omdannes og lagres som fett på kroppen. I energi utgjør 1 g. protein og karbohydrat 4 kcal, mens 1 g. fett gir 9 kcal. 

Helsemyndighetene anbefaler at proteiner bør utgjøre 10-20 prosent av det totale energiinntaket vårt. I henhold til den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Norkost 3, utgjør protein om lag 18 prosent av energien i det norske kostholdet. Den samme undersøkelsen viser at kjøtt og kjøttprodukter bidrar med 27 prosent av det proteinet vi får i oss gjennom kosten. Dette gjør kjøtt og kjøttprodukter til hovedbidragsyter av protein.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.43, server:MP-PRD-WEB06 24.10.2017 00:49:26