Protein - MatPrat
skip navigation
matprat logo
Kyllingramen

Protein

Proteiner er kroppens byggeklosser. Kjøtt er den aller viktigste kilden i norsk kosthold, men også brød, fisk og meieriprodukter bidrar med en god del. 

Proteiner har en viktig funksjon i oppbyggingen av alle cellene i kroppen: Det er bygge- og vedlikeholdsmateriale. I kroppen skjer det en kontinuerlig nedbryting og gjenoppbygging av proteinene. Faktisk så mye som 300 gram protein brytes ned og bygges opp igjen daglig hos voksne. Dette er mye mer enn hvor mye kroppen har behov for å få tilført via kosten. Kroppen er nemlig god på å gjenbruke mye av proteinet, men en viss mengde må den få via mat.

Vi finner proteiner i de fleste matvaregrupper i større eller mindre mengder. Under fordøyelsen av proteiner brytes disse ned til aminosyrer. Proteiner er bygget opp av tjue ulike aminosyrer. Åtte av disse er essensielle. Det betyr at vi er avhengig av å få disse via kosten fordi kroppen behøver dem, men den er ikke i stand til å lage dem selv. Proteiner med høy andel av de ulike essensielle aminosyrene kalles protein av høy kvalitet. Egg, kjøtt, fisk og meieriprodukter er matvarer med et høyt innhold av essensielle aminosyrer.

I tillegg til å være byggemateriale i kroppen, så er proteiner også en energikilde. Overskudd vil derfor omdannes til fett og lagres som fettvev.

Helsemyndighetene anbefaler at proteiner utgjør 10-20 prosent av det totale energiinntaket vårt. I norsk kosthold kommer i gjennomsnitt 18 prosent av energien fra proteiner. Kjøtt er den største kilden til protein i kostholdet vårt, og bidrar med 27 prosent. Brød og kornprodukter bidrar med 22 prosent – det samme gjør meieriprodukter. Fisk bidrar med 11 prosent.  

 

  

Referanser

Helsedirektoratet (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11. Universitetet i Oslo, Mattilsynet og Helsedirektoratet.

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012. Integrating nutrition and physical activity

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.141, server:MP-PRD-WEB06 22.07.2018 00:56:26