skip navigation
matprat logo
Biffsalat 1

Små knep for et sunnere kosthold

Mens vi tidligere stort sett nøyde oss med "lørdagskos", er helgen nå utvidet til å vare fra fredag til søndag. Putter du inn en "lille-lørdag" på onsdag i tillegg, blir det faktisk flere kosedager enn vanlige hverdager. En god start på omlegging av kostholdet kan være å kutte ned på antall kosedager.

Tallerkengrep og porsjonsstørrelser

I løpet av en generasjon har industrien økt "normalstørrelsen" på mange produkter. Eksempelvis var det for en del år siden vanlig med brusflasker på 0,25 liter, mens det i dag knapt selges mindre flasker enn halvlitere. Størrelsen på glass og servise har også økt. Rundt 1950-tallet var vanlig tallerkenstørrelse på 14,5 cm i diameter, mens den i dag har økt til å være 20 cm. Dette gir et visuelt bedrag av at en porsjon som egentlig er normal i størrelse i dag ser liten ut. 

Kostholdsråd

Et av helsemyndighetenes kostråd handler om å begrense inntaket av rødt kjøtt til 500 g ferdig tilberedt vare i uka, noe som tilsvarer 700-750 g råvare. I praksis vil dette si at du kan spise 100 g kjøttpålegg, samt fire middager, forutsatt normal porsjonsstørrelse på 150 g. For kylling og kalkun gjelder ikke denne begrensningen. For å ha et sunt kosthold som dekker kroppens behov for alle næringsstoffer er det lurt å inkludere magert, renskåret kjøtt. Det inneholder lite fett, er fritt for salt og har et høyt innhold av protein.

Rådet fra helsemyndighetene er minimum 30 minutter fysisk aktivitet per dag for voksne personer. Halvparten av oss lever ikke opp til denne anbefalingen som vil kunne forebygge en rekke livsstilsykdommer og plager. Noen ganger kan aktivitetene være så enkle som å vaske bilen, leke med barna, gjøre rent eller å gå en tur. Uansett hva du finner på, er det bedre enn å sitte passiv foran PC eller TV. De positive gevinstene henter du i form av bedre søvn, mer overskudd, bedre blodsukkerregulering, tydeligere sult- og metthetsfølelse, samt at fysisk aktivitet bidrar til at du opprettholdeler en stabil vekt eller til en sunn vektreduksjon, for å nevne noe.

 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.3.28, server:MP-PRD-WEB09 19.09.2018 07:30:58